SVT-meteorolog stämde Israel – och vann

Av: Daniel Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT-meteorologens resa till Israel förvandlades till ett mardrömsscenario. Istället för semester slängde gränspolisen in honom i en trång cell i tre dagar för att sedan deportera och svartlista honom från vidare inresa landet.

Nu har Joel Mellin fått rätt i en stämning mot staten Israel.

– Det känns som att rättvisan har segrat, säger han på telefon till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: Foto: Privat
Joel Mellin, har fått rätt mot staten Israel.

SVT-meteorologen Joel Mellin, 31, skulle tillsammans med vännen Christian äntligen få besöka Israel under våren 2014. Men väl i tullen blev de stoppade efter att gränspolisen börjat fråga ut dem om deras avsikter och påstod att Christians syster, som bodde i landet, skulle vara där olagligt. Vidare menade gränspolisen att de hade för lite pengar på sig för att endast turista i landet. De togs direkt till en trång cell utan vetskap om när de skulle släppas.

Efter tre dagar lyckades Mellin till slut få tag i sin mobiltelefon och skicka ett sms till sina föräldrar som kunde köpa en tidigare biljett hem.

– Efter mycket om och men lyckades jag säga att vi bokat en tidigare biljett och då fick vi åka hem.

Stämde staten Israel

När han kom hem tog han hjälp av en advokat och stämde staten Israel för den behandling han och vännen fick utså.

I slutet på juni åkte Joel Mellin ned till Israel för att närvara vid rättegången. Med sin advokat som tolk fick han höra hur personal från fängelset ljög om förhållandena på plats och hur de hävdade att Joel och hans vän letade lägenhet i landet.

– Det var lite frustrerande förstås men domaren var helt neutral inför detta.

”Många trodde jag skulle förlora”

Igår kom så domen som visade att Mellin får rätt efter sin stämning. Han får ett skadestånd på 40.000 kronor och alla kostnader betalda för det han lagt ut för ärendet. På telefon till Aftonbladet beskriver han sin glädje:

– Skönt! Känns som ett avslut nu. På ett sätt är det inte bara en seger för mig utan också för rättssystemet i Israel. Det var många som trodde att jag skulle förlora men det här bevisar att domstolarna faktiskt fungerar här nere.

”Viktigast att de erkände fel”

Det vikigaste är inte den ekonomiska kompensationen utan att de erkände att de gjort fel, menar Mellin.

– Jag gjorde det för rättvisan och för att andra inte ska råka ut för samma sak.

I samband med rättegången passade Mellin på att äntligen besöka de ställen han egentligen skulle upplevt för tre år sedan.

– Det har tagit mycket energi men det har det varit värt.

Publicerad: