Pappan häktad – misstänkt för att ha mördat fru och barn

Av: Adam Westin, August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

En kvinna och hennes tre barn tros ha mördats innan brand utbröt i lägenheten i Angered.

Nu har pappan i familjen häktats misstänkt för fyra fall av mord.

– Jag blir förvånad, säger Poly Jensell, mannens advokat.

Samma morgon som tragedin ägde rum skulle familjen ha vräkts.

Den 51-årige pappan häktades på lördagen
Foto: ANDERS DEROS
Den 51-årige pappan häktades på lördagen

I torsdags morse larmades polis och räddningstjänst om en lägenhetsbrand i Gårdsten i stadsdelen Angered, i norra Göteborg.

I lägenheten fanns en kvinna och tre barn. Kvinnan och ett av barnen var döda, de andra två barnen dog i ambulans samt på sjukhus.

Polisen fann att personerna utsatts för yttre våld, och en förundersökning om mord inleddes. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade flera av personerna skärsår på halsen.

Var gift med dödade kvinnan

Nu har en 51-årig man häktats på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av mord. Förhandlingen ägde rum i Göteborgs tingsrätt.

Mannen bestred häktningen och nekar till brott.

– Utifrån min huvudmans inställning till både brottsmisstankar och händelserna så blir jag förvånad. Han har varit väldigt tydlig med sin inställning och redogjort väldigt detaljerat och klart vad han har gjort timmarna innan branden, säger Poly Jensell, den 51-åriga mannens försvarare, i Aftonbladet TV.

Mannen har uppgett att han befann sig på sin arbetsplats då mordet skulle ha ägt rum. 51-åringen påträffades av polis i närheten av den brinnande lägenheten.

– Det är av helt naturliga skäl som han befann sig där, säger Poly Jensell.

Fick dödliga skador innan branden

Den häktade mannen är gift med kvinnan och far till barnen som hittats döda. Kvinnan var i 35-års åldern och barnen i åldrarna två till åtta år. Den häktade mannen är bosnisk medborgare.

Mannen påträffades vid lägenheten i torsdags morse och togs in till polisen för förhör. Han benämndes då av polisen som en nära anhörig och var först inte misstänkt för brott.

På eftermiddagen anhölls mannen på den lägre misstankegraden. Senare har misstankarna stärkts och kammaråklagare beslutade på fredagen att begära mannen häktad.

Kammaråklagare Helena Treiberg Claeson säger att obduktioner kommer genomföras i nästa vecka. Än vill hon inte vill gå närmare in på detaljer kring de misstänkta morden.

– Det enda jag kan säga är att allt tyder på att de bragts om livet eller i alla fall fått dödliga skador innan branden anlades, säger åklagare Helena Treiberg Claeson.

Som skäl för häktning angavs att det finns risk att mannen annars undanröjer bevis eller försvårar utredningen. Misstankegraden är sannolika skäl, den högre graden.

Den häktade 51-åringen har en stor sorg att bära, säger mannens advokat.

– Han mår inget vidare. Det här är en oerhört tragisk händelse, han måste hantera faktumet att han har förlorat sin familj, samtidigt som han är misstänkt på sannolika skäl för att ha bragt dem om livet, säger advokat Poly Jensell.

Skulle vräkas samma dag

Aftonbladet kunde i går berätta att familjen var kraftigt skuldsatt och inte hade betalat hyran på två år.

Samma morgon som mamman och barnen hittades döda skulle familjen vräkas från lägenheten. Hyresvärden Gårdstensbostäder hade stämt träff med personal från Kronofogden och en låssmed utanför lägenheten klockan 09.

Avhysningsförsöket inte hade inletts innan tragedin var ett faktum.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Jag har inte ord. Det är över min fattningsförmåga, så tragiskt, säger Anna-Carin Lundblad, uthyrningsansvarig hos Gårdstensbostäder, till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE