Här hittar du sol och värme i midsommar

Spridda skurar – av både regn och sol

avBritt Peruzzi

NYHETER

Det blir till att halsa snapsen och svälja sillbitarna hela.

Om man ska parera regnskurarna på midsommar­afton.

– Men prognosen kommer säkert att ändras, lovar Ian Engblom, meteorolog på Foreca­.

Foto: Johnér
Det ser mörkt ut – om du inte firar midsommar på Gotland eller i Norrbotten. Det visar Forecas­ 14-dygnsprognos. Det ser ut att bli ett omväxlande midsommarväder i vanlig ordning.

Med sju dagar kvar till midsommar visar väderleksprognosen på ”typiskt midsommarväder”, i alla fall utslaget på hela­ landet. Det blir spridda skurar av sol, värme och regn.

Svårt att förutspå

– Det är ett tag kvar så prognosen är fortsatt osäker. Men det vi ser nu är ganska skapligt väder i stora delar av landet. Inte­ så varmt, dock, som bäst runt 20 grader mitt på dagen.

Med vissa av de mer regionala­ prognoserna var det i går kväll värre.

Regnskurar i södra och västra­ Götaland med början under morgonen och sedan håller regnet i sig dygnet ut.

 För midsommardagen visar prognoserna liknande väder, med risk för regn i större delar av Götaland och även delar av Svealand.

– Störst chans till sol finns
i Norrbotten och Gotland och de varmaste temperaturerna ser ut att bli i inre delarna av Svealand och delar av Götaland. Dalarna, hela Värmland och Örebro län kan få upp till 22 grader, säger Ian Engblom.

Orsaken till den ostadiga prognosen är ostadigt väder­läge, förklarar han.

– Då blir prognoserna osäkra nära inpå. Vi har ganska kall luft uppe i atmosfären som ger stora­ rörelser som leder till regnskurar, och de är svåra att förutspå.

”Gnäller ofta”

Då hjälper det heller inte att experterna har tillgång till lokala­ ögonblicksbilder med upplösning på bara några kilometer.

– Bilderna tas bara varje timme­ och på en timme kan det passera många regnskurar.

Själv är meteorologen nöjd med nuvarande prognos.

– Jag gillar när det inte är jätte­varmt, så för mig ser det ganska bra ut. Men jag tror inte­ att jag är så representativ. Jag hör ofta att folk gnäller över att det aldrig är något bra mid­sommarväder.


PROGNOSEN: SÅ BLIR MIDSOMMARVÄDRET NÄRA DIG

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Midsommar