Det här har jag saknat

Aftonbladets profiler tycker till om sommarpratarna

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVERIGES RADIO

NYHETER

När Lisa Langseth är tolv år ser hon pjäsen ”VD” av Stig Larsson och världen blir större.

Hon lär sig att man kan använda ond verklighet och sorgligheter och skapa konst av det.

Hon är en introvert tolvåring som precis har fått en gåva.

Hon har hittat en flyktväg.

Det här är vad jag har saknat hos många andra sommarpratare. En hantverkare som pratar om sitt värv och gör det med en personlig touch. Hon fördjupar sig i processen (som ser olika ut för olika regissörer, det finns inte ett sätt att skapa film), hon berättar allt om arbetet.

Som ung gör Lisa allt det där som kreativa och sökande människor sysslar med, inbillar jag mig. De reser, läser idéhistoria, fantiserar om att gå med i en sekt och träffar människor som dricker spermier till frukost.

Passar inte in

Under en period ska hon tydligen bli skådespelare utan att hon vet varför. Hon ska spela Jonah, han med valen, i en uppsättning av det lilla verket Bibeln och paniken brakar loss. I stället börjar hon läsa till dramatiker men passar inte in. Hon skolkar och spårar ur. Så befriande att höra att en person som är så kreativ och kompetent också kan fucka ur efter femton års ålder.

Och så kommer krisen som vännen förbjöd henne att prata om eftersom det är så patetiskt med slentrianhistorien om ”bröt ihop och kom ut på andra sidan”. Men Lisa kan inte låta bli, hon berättar om när livet blir så svårt att själva duschandet blir ett oöverstigligt hinder.

Uppringd av Dramaten

Lisa skriver ”Den älskade” och Dramaten ringer upp. Pjäsen blir sedan grunden till filmen ”Till det som är vackert”. Men vem ska spela Katarina? Det är då man hittar Alicia Vikander i en blombutik eftersom hon inte kommit in på scenskolan.

”Gör ett par skitfilmer av andras halvdana manus så kan du bli stor sen!” säger agenterna. De som lovar att se till att Lisa kan bli ”somebody” med sina långa snygga ben.

I stället förälskar hon sig i Charlotte Rampling och svettas i en tysk skog.

Och sedan kan sökandet fortsätta.

Publicerad:

LÄS VIDARE