Coronapandemin

Wold kritiserar Hallengren: ”Tusen gånger större risk”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Lena Hallengren motiverar beslutet att släppa 70-plussarna fria med att ”det är inte rimligt att en grupp ska bära det stora ansvaret”.

Agnes Wold tycker det är en olycklig formulering:

– Restriktionerna har ju varit till för 70-åringarna själva, säger hon.

När socialminister Lena Hallengren på torsdagsmorgonen meddelade att de hårdare restriktionerna för Sveriges äldre och riskgrupper hävs sade hon:

– Det är inte rimligt att en grupp ska bära det stora ansvaret.

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är förvånad över ministerns ordval.

– Jag gillar inte den här terminologin, att ”bära det stora ansvaret”. Här handlar det om en sjukdom som är väldigt farlig för äldre, och väldigt mycket mindre farlig för yngre.

– Hallengren är inte biolog eller läkare, så det kanske inte är så konstigt att hon uttrycker sig så. Men man kan inte tala om rättvisa när det handlar om ett virus. Det är ett faktum att det är tusen gånger större risk att dö om du får det om du är 80 år, jämfört med om du är 20 år.

Wold konstaterar att de hårda restriktionerna för äldre hängt samman med den högre risken.

– Det är den hemska sanningen. Att äldre fått jättehårda restriktioner är inte för att de ska bära någon annans ansvar, utan för att de har en större risk.

Hon är kluven till att 70-plussare nu ska börja leva med ”bara” de restriktioner som resten av Sveriges befolkning redan gör.

– Om Johan Carlson, som är folkhälsogeneral och har väldig koll på detta, säger att delar av 70-plussgruppen har tagit detta så allvarligt att deras liv blir så himla tråkigt att det är bättre att de tar lite mer risk, då litar jag förstås på hans bedömning. Det här vet ju han mycket bättre än jag, säger Wold.

Hon håller med om att en del äldre isolerat sig för mycket, men varnar dem för att nu släppa loss allt för mycket:

– Jag märker också i frågor som jag får att en del 70-plussare har tagit detta väldigt allvarligt. Det är bra om man säger till dem att ”ni kan gå och handla, ni kan gå på en utställning, ni kan till och med gå på restaurang om ni håller ordentligt avstånd och det är glest”. Men inte att ”nu ska ni få göra det” för att de yngre har fått det, utan för att det trots allt är otroligt låg risk i sådana sammanhang.

Agnes Wold.

– Men det är inte otroligt låg risk att till exempel sjunga i kör eller vara på släktkalas med 30 personer i olika åldrar. Jag kommer att fortsätta att varna för sådana släktträffar inomhus med unga människor, säger Wold.

Hon lägger till att det också är låg risk för äldre att träffa andra 70-plussare – ”de är ju väldigt lite exponerade” – och att åka kollektivtrafik mitt på dagen om det inte är mycket folk.

Lena Hallengren under pressträffen.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Coronabeskedet: Nu släpps 70-plussarna fria

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Agnes Wold

Coronaviruset

Lena Hallengren

Johan Carlson