Publicerad:
Uppdaterad:

Allt fler får cannabisläkemedel på recept

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sativex, ett receptbelagt läkemedel baserat på cannabis. Arkivbild.
Foto: Luis Hidalgo/AP/TT
Sativex, ett receptbelagt läkemedel baserat på cannabis. Arkivbild.

Förskrivningen av cannabisläkemedlet Sativex har nästan fyrdubblats på senare år, visar statistik från Socialstyrelsen. Sativex ges till MS-patienter för att lindra muskelspasmer och spänningar när andra läkemedel inte fungerar.

Munhålesprayen Sativex, som produceras av det spanska läkemedelsbolaget Almirall, godkändes i Sverige i januari 2012. Läkemedlet används i behandlingen av patienter med sjukdomen multipel skleros (MS) som angriper det centrala nervsystemet, och ges till patienter för att lindra spasticitet när andra läkemedel inte fungerar tillräckligt bra.

Mer än hälften av alla MS-patienter drabbas av spasticitet, som ger krampartad spänning i muskler och ofrivilliga muskelsammandragningar, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Under de första åren som Sativex var godkänt i Sverige skrevs det ut till omkring 100 patienter årligen, men på senare år har det skett en flerdubbling av antalet patienter som får Sativex på recept, enligt Socialstyrelsens statistik, som Göteborgs-Posten var först med att uppmärksamma.

Under 2015 fick 112 patienter Sativex utskrivet till sig – under 2019 hade siffran stigit till 426 patienter.

Ytterligare ett cannabisläkemedel är sedan 2019 godkänt i Sverige, Epidyolex. Läkemedlet ges till patienter med de ovanliga epilepsisyndromen Lennox-Gastauts eller Dravets syndrom och det skrevs ut till sju patienter under 2018 och 13 patienter under 2019.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om hur många cannabisläkemedel som är godkända i Sverige, samt om hur stor ökningen har varit.

Publicerad:
Publicerad: