Coronapandemin

Skapade kaos i vaccintält – greps efter polisjakt

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Folk fick kasta sig undan i panik när den 35-åriga kvinnan kaoskörde genom vaccintältet.

”Inget vaccin!” skrek hon under färden – och grät när hon greps.

Händelsen i Tennessee är en i raden av sprutstrider som skakar USA.

De politiska bråken som har splittrat USA har även spritt sig till synen på vaccinering mot covid-19.

Samtidigt som man har kommit långt i att ge sprutan till invånarna finns det många som aktivt agerar mot vaccineringsprogrammet. Och i vissa fall har det slutat i tumultartade scener.

Kaos utbröt i ett vaccintält på en parkeringsplats i Maryville, Tennessee, när en Chrysler Pacifica plötsligt kom i hög hastighet och passerade incheckningen utan att stanna.

Bilen körde förbi poliserna som var på plats för att hålla ordning – och brakade in i tältet, skriver Washington Post.

Bakom ratten satt Virginia Christine Lewis Brown, 35. De sju anställda vaccinatörer och övrig sjukvårdspersonal som befann sig i tältet fick kasta sig undan i panik. Kvinnan ska enligt vittnena ha vansinneskört genom vaccineringsmottagningen samtidigt som hon skrek ”Inget vaccin!”.

”Jag har flera brottsoffer som säger att hon nästan träffade dem när hon åkte genom tältet i hög hastighet. De ska ha varit bara några centimeter från bilen. Flera säger att de trodde att hon skulle döda dem”, uppger polisen i händelserapporten skriver Washington Post.

Christine Lewis Brown, 35.

Erkände och grät

Brown körde från vaccineringsplatsen efter händelsen och polisen följde efter. Jakten tog slut vid ett trafikljus och polisen kunde snabbt gripa kvinnan.

35-åringen erkände direkt att hon kört genom tältet för att ”protestera mot vaccinet”, men menade att hon inte körde så snabbt som hävdats.

Den misstänkta kaoskörningen inträffade i måndags. Polisen meddelade på torsdagen att Brown är misstänkt för ungefär motsvarande framkallade av fara för andra i sju fall och har släppts mot borgen.

Brottet kan i varje fall ge fängelse i 1 till 15 år, enligt Washington Post.

På polisens bild av Brown som togs när hon greps syns tårar rinna ner för hennes kinder.

Frågan om vaccinet är känslomässigt laddad för många amerikaner. Stridigheterna har nått långt in i kongressen.

Bilar åker i en snitslad bana på väg till en vaccinmottagning i USA.
Marjorie Taylor Greenes uttalande har skapat raseri.

I slutet av förra veckan fick Marjorie Taylor Greene, republikansk ledamot i representanthuset, stor uppmärksamhet och mängder av kritik när hon jämförde människor som inte ville vaccinera sig med behandlingen av den judiska befolkningen i Tyskland på 30-talet.

Bakgrunden var att demokratiska talmannen Nancy Pelosi behöll kravet på munskydd i kongressen då många republikanska ledamöter inte har vaccinerat sig eller åtminstone inte har velat uppge om de har gjort det.

Jämförde med förintelsen

I en undersökning som CNN gjort uppgav 100 procent av ledamöterna från Demokraterna i representanthuset att de är fullt vaccinerade. Men bara 45 procent av Republikanerna svarade i undersökningen. Fler än hundra ledamöter ville inte uppge sin vaccinstatus, skriver CNN.

– Vi har en skyldighet att säkerställa att kammaren inte blir en smitthärd bara för att några är själviska nog att inte ta vaccinet, sa Pelosi efter CNN:s undersökning.

– Du vet, vi kan titta bakåt i historien till en tid när människor fick bära en stjärna och betraktades som andra klassens medborgare, så mycket att de fördes in i tåg och togs till gaskammare i Nazityskland. Och det är exakt sådant missbruk som Nancy Pelosi talar om, sa Marjorie Taylor Greene till en kristen tv-show.

Uttalandet skapade stort raseri för att ha trivialiserat förintelsen. Trots kritikstormen tog det flera dagar för ledarskapet inom Republikanerna att fördöma orden.

En anledning till det, misstänker många, är att motståndet inom partiets väljare mot covid 19-vaccinet är stort. En av få republikaner som snabbt kritiserade Taylor Greene var Liz Cheney, som nyligen fick sparken från sin ledarroll i partiet. Hon kallade jämförelsen med Nazityskland för ”ond galenskap” på Twitter.

I en mätning i början av maj sa bara 55 procent av tillfrågade republikaner att de ”redan fått sprutan eller planerar att ta den”. Motsvarande siffra för tillfrågade demokrater var 79 procent i mätningen från Kaiser Family Foundation.

20 procent av republikanerna i mätningen sa att de ”definitivt inte” kommer ta något vaccin.

Den demokratiska talmannen Nancy Pelosi har behållit kravet på munskydd.

Som jämförelse refererade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, på torsdagens pressträff till en ny mätning i Sverige.

– Vi har sammanställt en enkät som visar att det finns en stor vilja att vaccinera sig. Nästan 9 av 10 svarade att de helt säkert, eller troligen kommer att tacka ja till erbjudande om vaccinering, sa hon.

Häcklade vaccinerade ungdomar

Kaoset i tältet i Maryville är inte den första protesten mot vaccineringsplatser i USA efter de hårda tongångarna.

Washington Post nämner bland annat en vaccineringsplats i en gymnasieskola i Oregon där demonstranter häcklade ungdomarna som gick in för att få sprutan. Vaccineringen av de unga genomfördes efter ett stort smittutbrott bland elever och demonstranterna blev så hotfulla att anställda på en närliggande kyrka larmade polisen.

Vid en annan incident fick en vaccineringsplats inne på en galoppbana i Berkeley i Kalifornien stänga i några timmar efter att demonstranter samlats utanför.

I vintras fick en av USA:s största vaccinmottagningar inne på Dodger Stadium i Los Angeles stänga temporärt efter att motståndare till vaccinet blockerat entrén.

Motståndet mot vaccin har fått USA:s folkhälsomyndigheter att frukta att landet kanske inte uppnår immunitet mot covid-19, trots att 60 procent av den vuxna befolkningen redan i mitten av maj hade fått minst en spruta.

President Biden vädjade till resten av befolkningen i ett tal för en dryg vecka sedan:

– Nu är det dags att ta din spruta. Vi har vaccinet. Vi har säkrat tillräckligt med doser för att vaccinera alla vuxna och barn över 12 år, sa Joe Biden.

– Eftersom vaccineringen är enkel och gratis skulle det vara en tragedi, och en onödig sådan, att se covid 19-fallen gå upp bland dem som inte vill vaccinera sig.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Valerie, 58, tror Trump styr i kulisserna: Litar på planen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

USA

Covid-19

Vaccin

Nancy Pelosi

Joe Biden

Folkhälsomyndigheten