Rekordmånga smittade före jul

Publicerad:

NYHETER

Julhelgen närmar sig och antalet smittade fortsätter öka i landet.

Flera av landets regioner har haft den värsta veckan hittills sedan pandemin startade.

– Det är extremt allvarligt. Vi är trötta, vi är väldigt få och vi har väldigt ont om platser, säger intensivvårdsläkare Fredrik Hammarsköld på länssjukhuset Ryhov till P4 Jönköping.

Efter helgen visar flera av landets regioner dystra smittotoppar. I Skåne vårdas just nu 452 personer med covid-19 på skånska sjukhus, och 46 av dem vårdas med intensivvård. Det är den högsta siffran hittills i Skåne och regionen befinner sig i förstärkningsläge sedan i fredags, med anledning av den rådande covid-situationen.

– Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge med många nya covidpatienter som behöver sjukhusvård och ett ansträngt bemanningsläge. Jag vill därför än en gång vädja till alla skåningar att ta sitt ansvar och följa restriktionerna så att vi kan hejda smittspridningen, säger regiondirektör Alf Jönsson i ett pressmeddelande på måndagen.

Regiondirektör Alf Jönsson.
Foto: Johan Nilsson/TT
Regiondirektör Alf Jönsson.

Högsta siffran hittills i många regioner

Även Region Kalmar rapporterar in den högsta siffran sedan pandemin startade. Antalet som får sjukhusvård har ökat rejält till 34, varav 5 personer får intensivvård. Totalt har 650 nya fall bekräftats, varav 113 under helgen.

I Region Östergötland vårdas 119 personer för covid-19 på sjukhus, vilket är den högsta siffran under andra vågen. Av dem vårdas 19 på en intensivvårdsavdelning.

Region Kronoberg har en ny rekordnivå av antal covidsjuka på sjukhus, och 56 patienter vårdas för covid-19 just nu, varav 4 på intensivvårdsavdelning.

Foto: ANDREAS BARDELL
Inifrån IVA på Östra sjukhuset i Göteborg.

Allvarligt läge på iva

Under dagen vårdas 87 patienter för covid-19 i Region Jönköping, vilket är det högsta antalet patienter hittills. På intensivvårdsavdelningarna har antalet patienter minskat något, och 2 har skrivits ut. Totalt intensivvårdas 14 personer i för covid-19 i Jönköping, samtidigt som det råder brist på intensivvårdspersonal.

– Det är extremt allvarligt. Vi är trötta, vi är väldigt få och vi har väldigt ont om platser. Jag känner inte på något sätt av att antalet patienter minskar, säger intensivvårdsläkare Fredrik Hammarsköld på länssjukhuset Ryhov till P4 Jönköping.

Boråsregionen visar också dystra siffror efter helgen, i takt med att julen närmar sig. På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås fortsätter antalet patienter att öka, från 65 till 75 sedan i fredags.

– Det finns tyvärr ingenting som tyder på att det kommer plana ut eller vända nedåt just nu, säger biträdande sjukhusdirektör Joakim Höstner till P4 Sjuhärad.

Publicerad:

LÄS VIDARE