Skolmördare på rymmen – internationellt efterlyst

Publicerad 2020-12-15

En 19-årig mördare har rymt från rättspsyk i Huddinge.

Mannen är dömd för att huggit ihjäl en elev i ett skolbibliotek.

Nu är han internationellt efterlyst, rapporterar Expressen.

En 19-årig man har rymt från en sluten rättspsykiatrisk klinik i Helix-byggnaden i Huddinge, rapporterar Expressen.

– Jag kan bekräfta att det har inträffat. Men jag har i övrigt inga kommentarer eftersom det här rör ett enskilt patientärende, säger Magnus Kristiansson är sektionschef för rättpsykiatri syd i Stockholm, till tidningen.

Mannen är dömd för att ha mördat den 17-åriga eleven Mahmoud Alizade med en kökskniv. Dådet skedde i ett bibliotek på Enskede gårds gymnasium på luciadagen 2017. Enligt domen finns risk att han begår nya allvarliga brott.

Mannen ska ha rymt i helgen och sprungit ifrån personal under en ledsagad promenad. Nu är han internationellt efterlyst.

Den dömde mördaren i rätten.

Oprovocerat attackerad

Det brutala mordet bevittnades av flera elever i skolans bibliotek. Flera beskrev det som att Mahmoud blev oprovocerat attackerad med flera knivhugg i överkroppen. Tre av dem träffade i ryggen och enligt förundersökningen ska kniven ha lämnat kvar i ryggen efter attacken.

Gärningsmannen lämnade platsen till fots och flyktvägen pekades ut av flera vittnen. Efter en intensiv jakt kunde polisen gripa honom. Han gömde sig då i en trapp vid en husvägg i närheten av skolan. Då var han kraftigt narkotikapåverkad.

Motivet till mordet är okänt, men mannen hade tidigare varit inblandad i våldsamma händelser på skolan.

– Jag kan inte ge ett svar på varför det hände. Vi har verkligen lagt ner tid och utredningskraft på att få fram ett motiv men vi har inte kunnat nå dit helt enkelt, sa åklagare Sara Engelmark, till Aftonbladet när mannen åtalades.

Två månader före mordet misstänktes han för att ha misshandlat en annan elev och slagit hen i ansiktet.

2018 dömdes han för mord samt misshandel, vållande till kroppsskada, skadegörelse, narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsrätt.

Mannen nekade till brottet och visade inte någon form av ånger eller empati under rättegången. Under den rättspsykiatriska undersökningen bedömdes att han under och efter dådet ha lidit av en allvarlig psykisk störning.

Följ ämnen i artikeln