Coronapandemin

Därför ville Tegnell inte prata om ”andra vågen”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

En vändning skedde på dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell säger nu att Sverige befinner sig i coronapandemins ”andra våg”.

– Det är lite med avsikt jag försökt låta bli att använda det, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Den allvarliga coronasituation som Sverige befinner sig i har allmänt betraktats som virusets ”andra våg”. Men statsepidemiolog Anders Tegnell har inte velat slå fast att så är fallet, och har undvikit begreppet i intervjuer.

Detta fram till tisdagens pressträff, då Anders Tegnell sa att Sverige möjligen befinner sig i ”peaken på andra vågen”.

”Bättre att vi är tydliga”

Efter pressträffen frågade Aftonbladet om Anders Tegnell medvetet undvikit begreppet.

– Jag tycker hela konceptet ”andra våg” är lite svårt, för det relaterar så mycket tillbaka till hur vi sett influensan sprida sig i tidigare pandemier. Den här sjukdomen sprider sig inte riktigt på det sättet som influensan gjorde. Så det är lite med avsikt jag försökt låta bli att använda det. Men nu pratas det ju så allmänt om det, så att det är bättre vi är tydliga med det hela, säger Anders Tegnell.

– Vi får kalla det här en andra våg av covid-19, och att den uppför sig ganska annorlunda än vad en andra våg av influensa gjorde.

Sjukvårdspersonal tar hand om en patient på Södertälje sjukhus.

Så att du nu säger ”andra vågen” är alltså för att det är så utbrett att andra säger det?

– Ja, och också att vi faktiskt har en väldigt utbredd smittspridning i hela samhället nu, som har etablerat sig successivt under de senaste veckorna. Nu har vi en ökad smittspridning i egentligen alla Sveriges regioner, säger Anders Tegnell.

Var i den andra vågen befinner vi oss, i så fall?

– Det är svårt att veta. Vi får väl hoppas att vi börjar närma oss någon slags topp. Flera av Europas länder har ju faktiskt börjat vända nedåt lite grann, efter några veckor med uppgång. Vi får väl anta att Sverige kommer följa ett liknande scenario. Men vi får nog räkna med att ligga kvar på de här nivåerna, kanske till och med öka något ytterligare i någon eller några veckor, och sedan ska vi hoppas att det kan gå ned som det gjort i många andra länder, säger statsepidemiologen.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

WHO varnar för tredje våg

Apropå ”vågor” av pandemin har WHO nyligen varnat för att Europa kan drabbas av en tredje våg i början av 2021, om länderna inte bygger upp nödvändig infrastruktur.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att inte tro heller den här gången att det är över bara för att det börjar gå ned. Den här sjukdomen har haft en fantastisk förmåga att komma tillbaka på olika sätt. Så jag tror det är helt riktigt som WHO säger, men att signalen från dem inte bara är att prata om en tredje våg, utan framförallt att nu får vi inte tappa greppet här. Att även om vi går ned till lite rimligare nivåer igen är inte pandemin över, säger Anders Tegnell.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anders Tegnell

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten