Lukasjenko-utspel om ny författning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett samtal med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Minsk i torsdags.
Foto: Nikolaj Petrov/AP/TT
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett samtal med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Minsk i torsdags.

NYHETER

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko påstår att han inte kommer att förbli vid presidentposten efter det att landet antar en ny författning, rapporterar den statligt styrda nyhetsbyrån Belta.

– Jag kommer inte att tjäna som er president under den nya konstitutionen, sade Lukasjenko på fredagen utan att precisera när det kan bli aktuellt.

Den pressade 66-årige presidenten upprepar därmed ett liknande, om än vagare, utspel i augusti om en eventuell maktdelning.

Men den oberoende sajten tut.by rapporterar också att Lukasjenko denna gång förde ett långt resonemang där han hyllade en fortsatt "vertikal maktstruktur".

– Jag är en anhängare av en ny konstitution. Inte för att jag vill ha någon form av demokrati. Det handlar inte om demokrati. Det som oroar mig är att en sådan konstitution inte kan ges till en okänd människa. Det kommer att bli en katastrof.

Ryssland, allierad med det belarusiska styret, har officiellt uttryckt stöd till Lukasjenkos påstådda vilja att reformera författningen.

Men de många som protesterar mot diktatorn, som suttit vid makten sedan 1994, avfärdar hans uttalanden som fördröjningstaktik.

Belarus har i månader skakats av protester med krav på Lukasjenkos avgång efter det kraftigt ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti, då han enligt de officiella siffrorna fick 80 procent av rösterna.

Publicerad: