Attendo-chefernas jättebonusar

V-ledarens attack mot Attendo: Desperat försök

Nooshi Dadgostar reagerar – efter AB:s granskning

Av: 

Mattias Sandberg

Christoffer Nilsson

NYHETER

Attendo skrotade sitt bonussystem efter Aftonbladets uppmärksammade granskning.

Nu går V-ledaren Nooshi Dadgostar till attack mot vårdjätten - efter nya uppgifter om fusk bakom chefernas bonusar.

– Det gränsar ju till bedrägeri från Attendos sida, precis som kommersiella friskolor som sätter glädjebetyg för att locka till sig elever, har Attendo förfalskat omdömena om sina boenden, säger hon.

Aftonbladets granskning av vårdjätten Attendo har väckt starka reaktioner den senaste månaden.

I samband med det senaste avslöjandet, där anställda vittnade om fusk bakom chefernas bonusar, valde Attendo att slopa bonussystemet som omfattar hundratals chefer runt om i Sverige.

V-ledaren Nooshi Dadgostar har följt granskningen och uppger att uppgifterna om fusk “gränsar ju till bedrägeri”:

– Allt för att kunna fortsätta plocka ut vinster på skattebetalarnas bekostnad. Det här är konsekvensen av att släppa in marknadstänkandet i välfärden, och det är därför den dörren måste stängas en gång för alla. Ingen skugga över de anställda dock, det är uppenbart att de känt sig pressade och inte vågat säga nej av rädsla för repressalier.

Hur ser du på att Attendo nu skrotar sitt bonussystem?

– Det är ju en omvändelse under galgen, ett desperat försök att rädda företagets image, så det ger jag inte mycket för.

V-ledaren Nooshi Dadgostar reagerar - efter AB:s granskning.

Foto: BJÖRN LINDAHL

”Sorgligt”

Efter Aftonbladets första avslöjanden om hur Attendos toppchefer fått miljoner i bonus - samtidigt som vårdjätten fått coronastöd av skattebetalarna - lämnade riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) in ett så kallat utskottsinitiativ.

Där krävde hon bland annat stopp för bonusar i vårdbolag som får statligt stöd.

Rågsjö ville även att det ska finnas en möjlighet att återkräva stöd och att en ”särskild granskning ska göras av Attendo” och andra privata vårdbolag.

Men initiativet fick inget gehör - trots att flera andra partier varit kritiska till bonusmiljonerna, däribland KD och SD.

– Det sorgligt att en majoritet i Sveriges riksdag verkar tycka att det är okej att fortsätta ösa pengar över de här bolagen som så uppenbart missköter sig. Men i grund och botten är det som sagt hela systemet med privata bolag som gör vinst på äldreomsorg, skola och vård som är problemet, säger Dadgostar.

Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

”Skrämmande bild”

Kommunals ordförande Tobias Baudin reagerar också starkt på Aftonbladets senaste avslöjande, där anställda vittnar om fusk bakom Attendo-chefernas bonusar.

– De är ju en skrämmande bild som ni lyfter fram här och det är fullständigt oacceptabelt. Jag förutsätter att det nu kommer ske förändringar, förändringar som verkligen behövs för hela välfärdssektorn. Att det blir mer öppenhet, mer transparens, att det blir jämförelser som görs lika för alla, oavsett om det är ett privat företag eller om det är kommunen som driver ett boende.

Baudin säger att det bra att Attendo avskaffar sitt bonussystem.

– Nu borde det väl snart finnas utrymme att ge bonusar till de som verkligen har tagit Sverige genom corona-krisen, alltså undersköterskorna och vårdbiträdena. Men där blev det blankt nej när vi försökte förhandla fram en corona-bonus med de här stora privata vårdaktörerna.

Baudin tror att Aftonbladets granskning av vårdjätten även kan få mer långtgående konsekvenser.

– Ni pekar på det vi har efterlyst länge.

Han fortsätter:

– Nu är det baske mig dags för politiken att sätta ner fötterna. De har ju alla möjligheter nu, inte minst för att just nu pågår en utredning om ny äldreomsorgslagstiftning. Där förväntar jag mig både riktlinjer om bemanning och vilka utbildningsnivåer som ska gälla. Men också att det blir öppenhet och transparens i de här företagen.

Attendo har kraftfullt dementerat att det skulle vara ”vanligt förekommande” med fusk vid brukarundersökningar - och när det gäller fusk vid medarbetarenkäter har vd:n Ulrika Eriksson svarat skriftligt att det vore ”helt i strid med våra regler och skulle omedelbart leda till åtgärder”.
Ingen av Attendos toppchefer har velat ställa upp på en filmad intervju med Aftonbladet, men till SVT har koncernchefen Martin Tivéus sagt:
– Men om enskilda chefer försöker manipulera systemet så är det inte acceptabelt, det är både tjänstefel och ett brott mot våra rutiner. Den typen av beteenden hör inte hemma på Attendo.
Även enligt uppgifter till SVT har enskilda chefer försökt pressa personal att ge höga betyg i enkäter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

koncernchefen Martin Tivéus.

Foto: PRESSBILD ATTENDO
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Attendo-chefernas jättebonusar

LÄS VIDARE

Attendo slopade bonusen – efter de här frågorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Attendo-chefernas jättebonusar