Väderkaoset: Åskoväder och extremhetta på flera håll i landet

Åskan dundrar vidare. Hårda byvindar och stora regnmängder väntas under söndagskvällen – men också extrem hetta.

SMHI utfärdar klass 1 och 2-varningar i flera delar av Svealand och Götaland.

Ett kraftigt åskoväder har dragit in över Västsverige under söndagen, och SMHI har utfärdat klass 1-varningar i Västra Götaland, Halland, Skåne, Dalarna, Västmanland och Örebro län.

En blixt har slagit ned i en båt i Göteborgs skärgård. Flera enheter från Kustbevakningen, Sjö- och flygräddningen larmades till platsen vid 13-tiden.

– Det var två personer ombord som nu förs med ambulansbåt till ambulans på land. Vi befarar att en av dem har träffats av blixten, säger Birgitta Eckermark, på Sjö- och flygräddningscentralen.

Enligt en patientskaderapport från Sahlgrenska Universitetssjukhusets har två män i 20- respektive 50-årsåldern förts till sjukhus. Den ena mannen vårdas för lindriga skador medan den andras tillstånd bedöms vara allvarligt men stabilt.

SMHI varnar för åskoväder på flera håll i landet.
SMHI varnar för åskoväder på flera håll i landet.

Åskoväder från flera håll

Men nu har åskovädret börjat röra sig upp och inåt landet.

På flera håll i landet har det kommit stora regnmängder och kraftiga vindar. Flera träd har fallit och försvårat både framkomlighet och skapat problem på elnätet. Även i Värmland, som ännu inte omfattas av någon varning, har ovädret lämnat sitt avtryck. Det han kommit in flera rapporter om fallna träd och strömavbrott, skriver NWT.

Enligt Anna Belking på SMHI ska åskovädret som härjat i Västsverige under eftermiddagen nu röra sig uppåt och inåt landet.

– Ovädret rör sig vidare mot nordost, och kan fortsätta åska mycket när det rör sig upp mot norra Västergötland och Örebro-trakterna. Vi följer åskan under kvällen, och det kan komma fler varningar allt eftersom det rör sig över landet, säger Anna Belking.

Men ovädren kommer från flera håll. Allt eftersom att den Västsvenska åskan rör sig vidare väntas ett nytt oväder från Tyskland och Polen dra in över östra delarna av Skåne.

En härlig grej att göra när värmen trycker på är att bada.
En härlig grej att göra när värmen trycker på är att bada.

Orsaken till de många åskoväder som rör sig över Sverige just nu är att nya svalare temperaturer krockar med den medelhavsvärme som legat över landets södra delar en längre tid.

Maximal varning för hetta

Under söndagskvällen utfärdades ytterligare en varning, men denna gång gällande värmeböljan. I Kalmar län varnar SMHI för extremt höga temperaturer och utfärdat en klass 2-varning. Det är den allvarligaste graden av vädervarning för höga temperaturer som finns i Sverige.

“Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd. Alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer”, skriver SMHI på sin hemsida.

Man ångrar sällan ett bad.
Man ångrar sällan ett bad.
Publisert: