Sverige står fast vid strategin trots norska larmet

23 äldre och sjuka personer i Norge har dött efter att ha fått vaccin mot covid-19, vilket fått norska Läkemedelsverket att tänka om.

Men Sverige överväger inte att ändra sin strategi om att äldre ska vaccineras.

– Vi bedömer det som viktigt att den äldre populationen vaccineras med tanke på den högre risken i den gruppen att drabbas av svår covid-19 och död därav, säger Veronica Arthurson vid Läkemedelsverket.

Redan innan vaccineringen mot covid-19 startade kom varningar om att det, i likhet med alla vaccin, kan ge biverkningar.

I Norge fick den första personen sprutan dagarna före nyårsafton. Över 43 000 norrmän har vaccinerats sedan dess.

Hittills finns 29 rapporter om biverkningar i Norge, som nu granskas av norska Läkemedelsverket.

Men därutöver har 23 dödsfall rapporterats, där samtliga drabbade uppges ha varit sköra, patienter över 80 år, de flesta med andra sjukdomar, på äldreboenden.

Läkemedelsverket i Norge har därför justerat råden för vilka som ska vaccineras.

– Läkarna måste nu noga överväga vem som ska vaccineras. De som är väldigt bräckliga och är i livets slutskede kan man låta bli att vaccinera efter en individuell prövning, sa Steinar Madsen till NRK tidigare i veckan.

Finns inte skäl att undanta

Men trots larmet från Norge står Sverige fast vid sin strategi och tänker inte följa den norska linjen. Bedömningen är att det inte finns skäl att undanta äldre personer från att vaccineras.

Steinar Madsen, till vänster, på det norska Läkemedelsverket har ändrat strategin.
Steinar Madsen, till vänster, på det norska Läkemedelsverket har ändrat strategin.
Gun-Britt Johnsson på Bokens vårboende i Mjölby blev först i Sverige att få vaccin mot Covid-19.
Gun-Britt Johnsson på Bokens vårboende i Mjölby blev först i Sverige att få vaccin mot Covid-19.

– Vi räknar med att man har kompetens inom sjukvården för att kunna avgöra om en person är tillräckligt frisk för att tåla en vaccination med risk för till exempel feber, och om personen förväntas ha någon nytta av vaccinationen, säger Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

”Behöver titta på en större mängd data”

Vidare säger Veronica Arthurson att de tiotal dödsfall som varit i Sverige efter vaccinationen inte innebär att fallen orsakats av vaccinet.

– Vi har i nuläget inga signaler om att de dödsfall vi sett i Sverige (eller i övriga EU) skulle vara kopplade till vaccination mot covid-19. Därför ser vi heller ingen anledning att stoppa vaccinationerna i denna åldersgrupp, säger Veronica Arthurson.

I nuläget utreder Läkemedelsverket inget förslag om att läkare ska överväga att inte vaccinera äldre och de allra svagaste.

– Enskilda misstänkta biverkningar är svåra att dra slutsatser utifrån och därför behöver man titta på större datamängder (nationella och internationella underlag) för att se eventuella samband mellan ett vaccin och en misstänkt biverkning, säger Veronica Arthurson.

Veronica Arthurson vid Läkemedelsverket.
Veronica Arthurson vid Läkemedelsverket.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE