Sverige i EU:s värsta riskzon

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kö för covid-test i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kö för covid-test i Malmö. Arkivbild.

NYHETER

Sverige målas mörkrött när EU-kommissionen vill införa en ny markering för de värst drabbade i coronapandemin. Obligatoriska tester och karantän kan bli följden vid resor till andra länder – och även internt.

De EU-länder som haft mer än 500 nya coronafall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna ska hädanefter målas i mörkrött på de riskkartor som sammanställs av europeiska smittskyddsenheten ECDC.

EU-kommissionen hoppas att det ska ge en bättre bild av var smittspridningen är särskilt allvarlig. För tillfället är annars nästan hela EU, utom Finland och Grekland, markerat i den röda färg som hittills betecknat det värsta krisläget.

– Det här är nödvändigt för att skydda våra medborgare och den inre marknaden, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders på en presskonferens i Bryssel tillsammans med svenska inrikeskollegan Ylva Johansson.

Mörkrött i Sverige

Om förslaget går igenom kommer merparten av Sverige – vars senaste totala tvåveckorssiffra ligger på 669 nya fall per 100 000 invånare – att bli mörkrött, liksom Nederländerna, Portugal, Slovakien, Irland, Litauen, Slovenien, Lettland, Estland, Cypern och Malta.

Länderna kan samtidigt vara målade i flera olika färger, beroende på hur det ser ut i de olika regionerna.

För att undvika smittspridning föreslås medlemsländerna att införa krav på obligatoriska tester och karantän för alla inresande från de mörkröda områdena.

Liknande krav finns redan i flera EU-länder, exempelvis Belgien.

Länderna avgör

Samtidigt manas till undantag för personer i gränsområden som exempelvis arbetspendlar mellan olika länder.

EU-kommissionen betonar dessutom att den som inför restriktioner mellan olikfärgade områden inte ska bry sig om landsgränser. I stället bör samma regler gälla oavsett om det är inom det egna landet eller mellan olika EU-länder.

I slutänden är det dock upp till varje land att själv avgöra vad som krävs eller inte krävs av de inresande.

Kräver test

EU-kommissionen vill också skärpa reglerna för inresor till EU från länder utanför unionen.

– Kom inte hit – om det inte verkligen är nödvändigt. Vårt första råd är: "res inte", säger Ylva Johansson.

Bland annat vill kommissionen att medlemsländerna kräver bevis på negativt coronatest senast 72 timmar före avresa, samt en ifylld inresedeklaration.

Medborgare i EU-länder eller personer som är fast bosatta i EU bör dock ges möjligheten att kunna ta sina test vid ankomst, anser EU-kommissionen.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: