Joe Biden – USA:s nye president

Joe Bidens första dag som president – timme för timme

Av: 

Niklas Eriksson

Sophie Tanha

NYHETER

Han vaknade i semesterhuset Blair house och gick till kyrkan.

Därefter svors han in framför Kapitolium.

Här är Joe Bidens första dag som USA:s president.

I morse vaknade Joe Biden i Blair house, amerikanska presidenters officiella semesterhus i Washington DC.

Han tog sig till St. Matthews-katedralen, där han mötte upp med de republikanska kongressledamöterna Mitch McConnell och Kevin McCarthy och demokratiska ledamöterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer klockan 08.45, lokal tid.

Att träffas för en mässa tillsammans med politiker från båda partierna var den första av Bidens många meddelanden om enighet som kommit under dagen.

Ett par timmar senare var Joe Biden och tillträdande första damen Jill Biden på plats vid Kapitolium, där installationsceremonin snart skulle äga rum. Här är också Kamala Harris och hennes man.

Fistbumpar Obama

En timme innan han officiellt tog över presidentämbetet skriver han en hälsning till sin fru på Twitter: ”Jag älskar dig Jilly och jag kunde inte vara mer tacksam över att ha dig med på den här resan”.

Klockan 10.19 kliver Joe och Jill Biden ut på plattformen framför Kapitolium, framför ett fåtal utvalda; tidigare presidenter, några toppolitiker och deras anhöriga. Biden ger Obama en ”fistbump”. En minut senare inleder senator Amy Klobuchar ceremonin.

Ungefär 20 minuter senare, klockan 11.40, lokal tid, har publiken hunnit höra Lady Gaga sjunga nationalsången. Man har samlats i en gemensam bön och svurit trohetseden. Det är dags för Kamala Harris att sväras in som Joe Bidens vice president. Hon skriver historia som den första kvinnan, den första svarta personen och den första med asiatiskt ursprung att ha ett så högt ämbete.

Lady Gaga på installationen.
Lady Gaga på installationen.
Bill Clinton på plats under ceremonin.
Jill Biden och Joe Biden.

Efter att Jennifer Lopez sjungit ”This land is your land” kliver John Roberts, chefsdomare i USA:s högsta domstol, upp på scenen, klockan 17.48 svensk tid, 11.48 lokal tid. Det är nu Joe Biden ska sväras in. Han använder sin familjebibel, som han gjorde när han 2008 svors in som vicepresident åt Obama.

12.49: Joseph Robinette Biden Jr. är USA:s president

– Det här är USA:s dag, demokratins dag, säger Biden.

Klockan är strax före 12 när presidentmakten officiellt går från Trump till Biden. Han håller sitt första tal som president.

Budskapet är tydligt: Han vill ena landet, som enligt honom gått igenom en unik prövning och osedvanligt svåra tider de senaste åren.

Klockan 12.36 kommer det första meddelandet från USA:s nye president på Twitter:

”Det finns ingen tid att slösa när det kommer till att ta tag i den kris vi står inför. Det är därför jag i dag ska ta mig till Ovala rummet och direkt börja arbetet med att leverera djärva åtgärder och omedelbara lättnader för amerikanska familjer”, skriver han på det officiella kontot.

Därefter börjar paraden som ska föra Joe Biden, landets hittills äldsta president att sväras in, till Vita huset.

Joe Biden talade efter installationen.
Joe Biden kramar om sin fru Jill Biden, sin son Hunter Biden och dottern Ashley Biden.

Skriver under första besluten

Men Biden stannar vid Kapitolium ett tag till. Klockan 14.30 signerar han sina första dokument som president. Det gäller bland annat alla nomineringar till sin nybildade regering. Därefter ska han se över militären.

Han väntas skriva under många fler beslut under sin första dag. De flesta av dem, som att återansluta landet till både WHO och Parisavtalet, innebär en helomvändning från sin företrädares politik.

Efter att dokumentet skrivits under åker han till Arlington-kyrkogården för att strax efter klockan 15 lägga en krans på den okände soldatens grav.

Nu ser också Vita husets hemsida betydligt annorlunda ut, jämfört med några timmar tidigare. Den nya administrationen har bland annat återinfört information om klimatkrisen liksom en spansk översättning av sajten, två saker som togs bort av Trump.

Joe Biden har skrivit under sina första dokument som president.

Tar plats i Vita huset

På den traditionella promenaden till Vita huset ger presidenten en fistbump till NBC-reportern Al Roker – ett tydligt ställningstagande mot Trumps fientliga inställning till pressen.

”Det har gått tre timmar. Hur känns det, herr president?”, frågar Roker.

”Fantastiskt!” svarar Biden.

Runt 15.45 står Joe och Jill Biden på trappan till Vita huset. De omfamnar varandra innan de stiger in i sin nya bostad för första gången som president och första dam. Själva byggnaden är däremot inte främmande för den tidigare vicepresidenten.

Joe Biden utropar den 20 januari som ”nationella enighetsdagen” och uppmanar folket att ”enas och skriva nästa kapitel i den amerikanska historien”.

Joe Biden på väg till Vita huset.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Joe Biden – USA:s nye president

LÄS VIDARE

Joe Bidens första tal: Enighet, enighet, enighet

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden – USA:s nye president

Joe Biden

Jill Biden

Amerikansk politik

Kamala Harris

Washington DC

Kapitolium