Unga journalistpriset

Samhällsengagemanget sticker ut i Unga journalistpriset

Av: 

Eric Rosén

NYHETER

2020 delades det första “Unga journalistpriset” någonsin ut.

Nu delas priset ut för andra gången – och vinnarna heter Allan Dalgren och Nils Clase.

Killarnas artikel om 15-årige Axels uppfinning för att rena haven från plast imponerade på juryn.

Eleverna Allan Dalgren och Nils Clase vinner Unga journalistpriset och firar med sina klasskamrater.
Eleverna Allan Dalgren och Nils Clase vinner Unga journalistpriset och firar med sina klasskamrater.

”Unga journalistpriset” delas ut av Aftonbladet tillsammans med Mediekompass och Mobile Stories. Tävlingen riktar sig till elever på högstadiet och gymnasiet, och syftet är att uppmuntra ungas skrivande och att stärka ungas förmåga att navigera och delta i det digitala medielandskapet.

Även i år märks att de unga som valde att delta brinner för samhällsfrågor. Flera av bidragen handlar om ämnen som klimatfrågan, ungas ohälsa och genusfrågor. Ämnen som naturligtvis lämpar sig väl för vilken journalist som helst men som vi också vet är helt centrala för tonåringar runt om i landet.

Nils Clase och Allan Dalgren på Montessoriskolan Elyseum i Göteborg intervjuade, fotade och skrev om “Havsskruven”, 15-åriga Axels uppfinning för att rena haven från plast. En idé som också kommer från en tävling för unga – Axel deltog i “Finn upp med skolan” 2019, där han fick första pris.

I sin artikel konstaterar Nils och Allan: “Redan år 2050 räknar forskarna med att det kommer finnas mer skräp än fisk i haven om nedskräpningen fortsätter i samma takt.”

För deras generation är problemet reellt och akut. Kanske kan uppfinningen havsskruven, som samlar ihop skräpet miljövänligt och solcellsdrivet, vara en del av lösningen. Det återstår att se.

Att nya, nyfikna, journalister tar plats och utrymme i medierna med sina frågeställningar är definitivt en viktig del i samhällets utveckling. 

Stort grattis till Nils, Allan och hela klassen på Elyseumskolan. Jag hoppas att ert intresse för journalistik består och utvecklas. Talangen finns uppenbarligen redan där.

Läs Nils Clase och Allan Dalgrens artikel här.

ANNONS

Passa på! Köp Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet.
Publisert:

LÄS VIDARE

15-åring vill rena haven från plast

ÄMNEN I ARTIKELN

Unga journalistpriset

Medier

Barn & unga

Journalistik

Haven

Skräp

Aftonbladet