S i krismöte inför ödesbeslut: ”Finns fördelar med extraval”

Ödesbeslutet närmar sig för Stefan Löfven.

Efter en dag av hemliga samtal och kontakter kallades S-topparna till ett nytt krismöte under tisdagskvällen.

Enligt uppgifter lutar mycket åt extraval.

Efter junismällen i svensk politik väntar alla på statsministerns drag.

Under tisdagskvällen sammankallades Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, för att försöka hitta en utväg ur krisen och diskutera alternativen, enligt uppgift till Aftonbladet.

VU styr partiets verksamhet och bland de sju ordinarie ledamöterna finns förutom partiledaren tunga S-toppar som finansminister Magdalena Andersson, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg.

Tiden rinner iväg för Stefan Löfven som senast under midsommarhelgen behöver ta ett beslut om vägen framåt.

Många fördelar med extraval

En S-källa med insyn i partiets inre diskussioner räknar upp en rad fördelar om statsministern utlyser extraval:

Man kan påminna väljarna om att SD kan få reellt inflytande i regeringen för första gången.

Partiorganisationen och ekonomin är på fötterna.

Liberalerna har ”extremt låga siffror och kan åka ur”.

Ebba Busch ”kan bli åtalad när som helst”.

Stefan Löfven har till måndag på sig att välja mellan de handlingsalternativ som finns kvar efter den historiska misstroendeförklaringen i riksdagen.

Men ett beslut, eller en riktning framåt, kan tas redan under tisdagskvällen. Klockan tickar för Stefan Löfven som ska till Bryssel torsdag och fredag för ett EU-toppmöte. Sedan väntar en ovanlig midsommarhelg för alla partiers företrädare.

Efter sommaren kan det vänta valrörelse.

– Om VU landar i ett beslut i kväll så är det klart. VU bestämmer, säger S-källan.

S-högkvarteret på Sveavägen i centrala Stockholm.
S-högkvarteret på Sveavägen i centrala Stockholm.

Tror fortfarande på januariavtalet

Men statsministern har överraskat förr och tagit sig ur besvärliga lägen. Ingen vågar utesluta att Löfven klarar att förhandla fram en ny uppgörelse.

– Jag förlitar mig helt på statsministerns omdöme i det här läget, säger finansminister Magdalena Andersson i en intervju med DN.

Hon säger sig inte vara beredd att dödförklara Januariavtalet, trots att Nyamko Sabuni meddelat att Liberalerna lämnar samarbetet efter misstroendeomröstningen.

Magdalena Andersson uppger att det pågår intensiva samtal med många olika partier och företrädare. Hon säger till DN att folk har varit lite för snabba och kategoriska i det här läget och måste förstå att det här är ett allvarligt läge för Sverige med en pandemi, en lågkonjunktur och en djup politisk kris.

Magdalena Andersson uppmanar andra partier att ta djupa andetag och steg tillbaka i stället för att dra upp nya röda linjer och fatta snabba beslut.

Och det är inte bara finansministern som lägger framtiden helt i statsministerns händer.

– Stefan Löfven har fått ett helt fritt mandat av partiet. Det är han som avgör vad han tycker är bäst för landet, säger en källa till SvD.

Men statsministern har många hinder på vägen om han vill rädda en ny S-regering och undvika ett extraval. Främst hoppas S på att Annie Lööf (C) ska vekna och ställa upp på en lösning som även Nooshi Dadgostar (V) kan acceptera.

Ska S få igenom en budget om Stefan Löfven mot alla odds lyckas krångla sig fram till att bli kvar som statsminister behöver man stöd både från Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Smäller igen dörren mot V

Men dörren till ett budgetsamarbete med V stängde C med ett brak på tisdagen.

– Det har vi varit jättetydliga med. Det här är inte ett sällskapsspel, sa vice partiledaren Anders W Jonsson till P4 Gävleborg.

Efter att regeringen föll samlades Socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott till möten under måndagen. Uppgifter inifrån S-ledningen tyder på att man ser ett extraval som det mest sannolika alternativet.

– Det är en klar övervikt som tycker att extraval är det minst dåliga alternativet. I en talmansrunda är risken för hög att Ulf Kristersson blir statsminister, säger en källa till SvD.

Under tisdagen ska Stefan Löfven och Annie Lööf ha suttit i förhandlingar enligt tidningen. C-ledaren har hållit en mycket låg profil utåt sedan krisen blev ett faktum.

I ett inlägg på Twitter bröt Lööf tystnaden under sena tisdagskvällen:

”Centerpartiet är det parti som kan tänka sig att samarbeta med flest partier. För breda samarbeten i den politiska mitten, utan ytterkanter. Sverige behöver mer av konstruktivt samarbete med fokus på det politiska innehållet”, skriver C-ledaren.

Desto mer närvarande i media har Nyamko Sabuni varit. Och hennes närmanden till en M-ledd regering med stöd av SD ser Socialdemokraterna som något som kan gynna dem.

– Att Sabuni säger att hon inte har några röda linjer mot SD lär inte vara dåligt för S. Just röda linjer mot SD är det som gör att konflikten inom L är levande. Lär leda till reaktioner mycket snart, uppger S-källan med insyn.

 

DAILY Extra extra! Extraval?

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE