Smittan minskar efter flera veckors superspridning
Lyckseles kraftsamling funkar, säger smittskyddsläkaren
Publicerad 2021-02-28
I tre veckors tid har smittospridningen i västerbottniska Lycksele varit den absolut högsta i hela Sverige.
Så även i den senaste statistiken. Men nu vänder det, enligt smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.
– Man kan imponeras över kraftsamlingen kommunen gör, säger han.
Den drygt 9 000 invånare stora staden i Västerbotten har haft stora problem de senaste veckorna. Under vecka 5, 6 och 7 var antalet nya bekräftade smittofall absolut högst i Sverige, flera gånger högre än kommunerna med näst högst smittspridning. Men nu verkar västerbottningarna vara på väg åt rätt håll.
– Det ser ut att vara ett trendbrott neråt. Och inte bara lite, utan kurvan ser ut att vika neråt, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.
Det är fortfarande för tidigt för att ge ut exakta siffror, statistiken för vecka 7 kom i går och då var kommunen fortfarande i ett allvarligt läge.
– Men utifrån den första delen av veckan ser trenden ut att vara på väg neråt jämfört med samma dagar förra veckan, säger Stephan Stenmark.
Fortfarande ansträngt i vården
Mellan vecka 5 och 6 ökade andelen smittade i kommunen med 100 procent. Smittspridningen gick från låg till hög på bara två veckor och som högst konstaterades 2,56 procent av befolkningen vara smittade av coronaviruset. Vecka 7 är det forfarande en gigantiskt stor andel smittade i Lycksele, jämfört med resten av Sverige, 2,53 procent av befolkningen. Mycket beror på den brittiska mutationen, som visat sig spridas mer aggressivt än det ursprungliga coronaviruset.
– Det är den som dominerar i smittspridningen. Men det är också ett bra tecken att även om man haft en kraftig smittspridning och ökning så kan det vända neråt igen, säger Stephan Stenmark.
Det ansträngda läget för sjukvården väntas hålla i ett tag till, eftersom det finns en eftersläpning från att smittan sker till att personen i fråga behöver vårdas på sjukhus.
– Det behövs en extrem följsamhet till rekommendationerna just nu, säger Stephan Stenmark.
Smittskyddsläkaren: Imponerande
Den 9 februari införde Region Västerbotten särskilda rekommendationer med anledning av det ansträngda läget, inte bara i Lycksele utan hela regionen. Avrådan från att resa i onödan förstärktes, anställda vid verksamheter som haft större smittoutbrott rekommenderades att inte vistas ute i samhället över huvudtaget. Detta gällde dessutom personer som bodde tillsammans med någon med jobb på utsatta verksamheter. Vissa högstadie- och gymnasieskolor rekommenderades ställa om till distansundervisning.
Men det som Stephan Stenmark ser som anledning till att trenden ser ut att vända i Lycksele är de ”traditionella” rekommendationerna.
– Vi har haft tydliga rekommendationer om att träffa få människor. Och jag har fått höra att det är oerhört lite folk ute på stan, väldigt lite folk.
För regionen i stort är det viktigt att se till att ingen annan plats får samma aggressiva spridning av coronaviruset som Lycksele haft. Men minskningen som Lycksele verkar vara på väg att åstadkomma är ändå något att ha med sig som inspiration.
– Man kan imponeras över den kraftsamling som kommunen gör. Jag är verkligen imponerad av hur man jobbar tillsammans med kommunens verksamhet och sjukvården. De gör fantastiska insatser. En väldigt välfungerande liten kommun, säger Stephan Stenmark.