Protester i Portland: ”Polisens våld kommer aldrig stoppa oss”

Av: Emelie Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

PORTLAND. Tårgas, gummikulor och våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har blivit vardag i Portland.

Aftonbladet följde demonstranterna vid frontlinjen, i staden som blivit Trumps slagträ inför presidentvalet.

– Om Trump vinner kommer protesterna eskalera bortom något vi aldrig tidigare sett, säger Jay, 25.

Hans ögon skymtar genom en smal springa i huvan. I övrigt är han svartklädd från topp till tå, och rör sig vant genom folkmassan i centrala Portland. Jay, som inte vill uppge sitt efternamn, uppskattar att han deltagit i 95 demonstrationer de senaste hundra dagarna.

– Det har varit intensivt. Polisen för ett krig mot folk i Portland, genom att använda extremt våld. Det är helt oproportionerligt i förhållande till vad demonstranterna gjort: Om någon tänt eld på en soptunna, är det då okej att skjuta dem i huvudet med en gummikula?, säger han.

I månader har tårgas, gummikulor och gripanden fått hans hemstad att stundtals likna ett slagfält nattetid. Enligt Jay är det inte demonstranter som bidrar till våldet, utan polisen. 

– De förstår inte att ju mer våldsamma de är – desto mer upproriska blir vi. Polisens våld kommer aldrig att stoppa oss.

Jays, 25, ögon skymtar genom en smal springa i huvan. I övrigt är han svartklädd från topp till tå, och rör sig vant genom folkmassan i centrala Portland.
Foto: PONTUS HÖÖK
Jays, 25, ögon skymtar genom en smal springa i huvan. I övrigt är han svartklädd från topp till tå, och rör sig vant genom folkmassan i centrala Portland.
Foto: PONTUS HÖÖK
Jay, 25 hoppar över en brinnande amerikansk flagga som han satta eld på.

Det brutala polisingripandet mot George Floyd i Minneapolis startade en protestvåg över hela USA i slutet av maj. Men trots att protester sakta ebbat ut på flera håll i landet, har våldsamma konfrontationer fortsatt i Portland.
– Det har varit både stärkande och skrämmande att följa vad som pågått här, säger studenten Grace, 22, som är på plats tillsammans med en vän. 

Ett par meter därifrån står Nick Charles, 33, som sagt upp sig från sitt jobb för att protestera på heltid i Portland.

– Som svart amerikan upplever jag att det är en av de viktigaste stunderna i mitt liv, och jag känner att jag måste vara här ute. Jag vill att mina framtida barn ska få ett bättre liv, säger han.

Foto: PONTUS HÖÖK
Nick Charles, 33 skriker Black lives matter
Foto: PONTUS HÖÖK
Grace, 22 och Hank, 22 på sin första demonstration, med sig har dom hemmagjorda sköldar.

Den absoluta majoriteten av demonstranterna är fredliga. Men de som drar uppmärksamheten till sig är fåtalet personer som kastat molotovcocktails, flaskor, och skjutit raketer mot polisen. Stora delar av centrum är nästintill igenbommat efter krossade butiksfönster och plundrade affärer. 

De som bidrar till förstörelsen, har fått allt fler invånare i delstaten att vända sig mot demonstranterna. Enligt en färsk opinionsundersökning säger 66 procent av väljare i Oregon att de ogillar proteströrelsen, rapporterar Newsweek.

Under lördagskvällen rör sig demonstrationståget genom downtown, fram till domstolsbyggnaden. Där sprayar demonstranter ordet ”klasskrig” i röda bokstäver vid entrén.

– Det är inte vår regering och har aldrig varit det, säger en man i megafon, och möts av jubel.

Foto: PONTUS HÖÖK
En man sprejar gris stia framför polishuset.
Foto: PONTUS HÖÖK
Demonstrationer i Portland. En brinnande amerikansk flagga.

25-årige Jay sliter ner en av de amerikanska fanorna som sitter i flaggstången utanför domstolen, och snor med till nästa stopp – polishuset.
Där tänder han eld på tyget, slänger den på marken och hoppar över lågorna.
”Fuck den flaggan, fuck den flaggan!”, ropar folksamlingen i kör, medan den smälter på asfalten.

Någon timme senare patrullerar federal polis ned för gatan, med gasmasker och i full kravallutrustning. Men utan att ingripa mot demonstranterna denna gång.

Ett av demonstranternas krav är att polisbudgeten halveras i Portland och att pengarna omdirigeras till andra sociala myndigheter. Några i protesttåget vill att polisen avskaffas helt och hållet.

– Reformer har inte fungerat – vi behöver något annat. Polisen får alldeles för mycket pengar, och är kassa på sitt jobb, säger en kille i 25-årsåldern som vill vara anonym.

Foto: PONTUS HÖÖK
Federala polisen gör en framstöt, men utan att göra något mer. En demonstration som visade sig bli ganska lugn.

De långvariga demonstrationerna i Portland har blottat den djupa politiska polariseringen i USA och har kastat stan in i det nationella strålkastarljuset inför valet. 

President Donald Trump har skickat federal polis, eftersom han anser att demokratledda Portland inte kan kväva protesterna själva. Borgmästaren, Ted Wheeler, har däremot sagt att Trumps federala poliser inte är välkomna i staden, eftersom att de ökar våldsamheterna. 

Demonstranten Nick Charles, som bär en gasmask runt halsen, är övertygad om att protesterna bara kommer fortsätta de närmaste månaderna.

– Det känns som att vi är i krig. Vi krigar för våra rättigheter och vår frihet. Polisen skyddar oss inte längre, och det är problemet med hela systemet – vi måste avskaffa det och starta på nytt.

Blir Trump omvald, är han säker på att protesterna kommer trappas upp ytterligare.

– Städer som Portland, kommer resa sig. Och om Joe Biden vinner, kommer alt-right rörelsen bli upprörd och det kan bli krigföring i några månader, för de kommer inte acceptera valresultatet, säger han.

Jay, som säger att han blivit allt mer vänsterradikal på grund av protesterna, håller med. Han tror att demonstrationerna är början på en stor omvälvande systemkollaps och ser inga tecken på att de kommer avta ännu.

– Vinner Biden kan det lugna vänstern. Men om Trump tar makten igen – då blir det betydligt värre, och protesterna kommer eskalera bortom något vi aldrig tidigare sett.

Foto: PONTUS HÖÖK
Demonstrationer i Portland.

FAKTA: PORTLAND

Stad delstaten Oregon i nordvästra USA med runt 600 000 invånare. 
Här har protesterna efter George Floyds död pågått i över hundra dagar.
Demonstranter har drabbat samman med lokal- och federal polis, vilket resulterat i återkommande våldsamheter och användande av tårgas och gummikulor. 

Foto: PONTUS HÖÖK
Text: Emelie Svensson Foto: Pontus Höök
Publicerad: