Min stora dag

Kändisstiftelsen lade 15 miljoner på löner, hyror och administration

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Kungligheter, kändisar och idrottsstjärnor marknadsför ”Min stora dag”.

Stiftelsen samlade in 28 miljoner kronor förra året – 86 procent går enligt hemsidan till barn.

I verkligheten är summan inte ens hälften.

Prinsessan Madeleine, Danny Saucedo och Tobbe Trollkarl är några av kändisarna som är knutna till stiftelsen ”Min stora dag”.

Stiftelsens verksamhet går ut på att se till så att sjuka barn får en önskan uppfylld. Det kan vara en träff med idrottsidolen, besök på en djurpark eller en biokväll.

De senaste åren har stiftelsen årligen samlat in närmare 30 miljoner kronor genom gåvor och bidrag. 2019 var summan 28 miljoner kronor, det allra mesta gåvor från allmänheten.

Stiftelsen skriver på sin hemsida att av alla medel som samlades in förra året gick hela 86 procent till barnen. Uppgiften illustreras med en hög mynt där endast de översta uppges gå till administration och insamling.

86 procent av alla insamlade medel går till barnen, enligt stiftelsen. I verkligheten är det inte ens hälften

Det som inte framgår lika tydligt är att 11 miljoner kronor gick till löner och sociala avgifter. Ytterligare 566 000 kronor gick till hyror av kontorslokaler och kontorsutrustning. ”Min stora dag” har sin adress i Vasastan i Stockholm.

2019 var kostnaden för löner, hyror, administration och insamling 15 miljoner kronor – alltså mer än hälften av de insamlade 28 miljonerna.

Generalsekreterare Jennifer McShane vill inte svara på frågor på telefon utan ber Aftonbladet att mejla. På frågan varför de skriver att 86 procent går till barnen på hemsidan svarar hon dock att det är ”pengar som går till verksamheten”.

Det är inte så det står på hemsidan?

– Jag tror att man verkligen förstår. Jag svarar dig jättegärna på mejl. 

”Verksamhetskostnader”

I ett mejlsvar skriver Jennifer McShane att de 86 procenten är ”direkta ändamålskostnader”. Hon tycker inte det är missvisande att det också innefattar löner och hyror.

Alla följdfrågor hänvisar hon till Svensk insamlingskontroll.

Svensk insamlingskontroll granskar 90-konton, vilket ”Min stora dag” har. Enligt reglerna ska 75 procent av pengarna som samlas in gå till ändamålet. Det behöver dock inte strida mot reglerna att räkna löner och lokalhyra till ändamålet, enligt Svensk insamlingskontrolls kanslichef Lena Hörnblad.

Vad säger du om att stiftelsen lägger ungefär hälften på löner, sociala avgifter och hyror?

– Om det är så att dessa omkostnader ingår i organisationens ändamål ska de också tas upp som ändamålskostnad. Då deras ändamålsuppfyllelse under de senaste tre åren varit i snitt 92 procent uppfyller de våra krav. 

Rättelse: Efter artikeln publicerats skriver stiftelsen ”Min stora dag” i ett mejl att det också ingår kostnader för lön i posterna ”administrationskostnader” och ”insamlingskostnader” på sammanlagt 2,9 miljoner kronor. Kostnaden för löner, hyror, administration och insamling är därmed 15 miljoner och inte 18 miljoner som det tidigare stod i artikeln. Stiftelsen skriver också att kostnaden för leasing sträcker sig fram till 2023. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Prinsessan Madeleine på besök på Min stora dags kontor.

Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Jennifer McShane, generalsekreterare för stiftelsen.

Foto: Pernilla Wahlman
Publisert:

LÄS VIDARE

Victor Lindelöfs fina gest till åttaårige Noah

ÄMNEN I ARTIKELN

Min stora dag

Svensk insamlingskontroll

Prinsessan Madeleine

Frida Hansdotter

Danny Saucedo