Nyheter

Attackerande varg inte genetiskt värdefull

Av: 

TT

Den varg som attackerat får i norra Skåne är inte genetiskt viktig för vargstammen. Arkivbild.

Den varg som attackerat får i norra Skåne är inte genetiskt viktig för vargstammen. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

NYHETER

En varg som har angripit flera får i norra Skåne bedöms inte vara genetiskt värdefull för den svenska vargstammen, enligt en dna-analys. Det gör att det kan bli aktuellt med skyddsjakt, rapporterar lokala medier.

Vid tre olika tillfällen i helgen angrep och dödade vargen flera får i Osbytrakten. Analysen som länsstyrelsen har låtit göra visar att det handlar om en ung tik från ett revir i Gävleborg, som även har gjort sig skyldig till angrepp i Örebro län, Västra Götalands län och Jönköpings län mellan maj och juli i år. Tiken kan också eventuellt kopplas till ett angrepp i Kronobergs län i förra veckan, men där finns ännu inte något analysresultat.

I bedömningen ifall det kan bli tal om skyddsjakt tas hänsyn till vargens genetiska betydelse för den svenska vargstammen, som har problem med inavel.

En ansökan om skyddsjakt har lämnats in av Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och eftersom vargen inte bedöms som genetiskt värdefull vill organisationen att länsstyrelsen tar ett beslut snarast.

– Nu har vi jobbat fram en jaktledare om det blir skyddsjakt, så det är förebrett, sade Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare på LRF Skåne, till TT tidigare i veckan.

Länsstyrelsen säger att ett beslut om eventuell skyddsjakt kommer att fattas inom kort.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert: