Två misstänkta mord i Sörmland – ingen gripen

Skjutningar i både Eskilstuna och Nyköping

En 16-årig pojke sköts till döds i Eskilstuna på torsdagskvällen.

Timmar senare sköts en ung man till döds vid en skola i Nyköping.

– Vi ser i nuläget ingen koppling, men det är något som vi utreder, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Polisen i Södermanland har inlett en särskild händelse efter att två personer skjutits ihjäl i Eskilstuna och Nyköping inom loppet av några timmar under torsdagskvällen.

Klockan 19.50 larmades polisen till stadsdelen Nyfors i Eskilstuna efter att höga smällar hörts i området. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska någon ha skjutit från en bil.

På platsen hittades en skottskadad pojke. Han dog av sina skador senare på kvällen. Anhöriga är underrättade om dödsfallet.

Ökar polisnärvaron

Offret är yngre än vad polisen tidigare uppgett.

– Han är född 2003, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, på fredagsmorgonen.

Någon misstänkt är ännu inte gripen.

– Vi jobbar självklart med utredningen, bevissäkring på platsen, förhör och liknande. Vi bygger upp en särskild utredningsorganisation. Och så kommer vi även att jobba med trygghetsskapande åtgärder i form av ökad polisnärvaro i området, nu och de kommande dygnen, fortsätter Christer Sjöqvist.

Ung man skjuten vid skola

Strax före midnatt inträffade ytterligare en skottlossning i Södermanland, i stadsdelen Brandkärr i Nyköping.

I närheten av en skola hittades en skadad man. Mannen uppgavs vara kritiskt skadad och fördes till sjukhus med ambulans, men dog senare av sina skador.

– Det är en man i 20-årsåldern. Han är inte känd av oss sedan tidigare, säger Johan Levin, lokalpolisområdeschef i Nyköping.

Ingen gripen

Under natten har brottsplatsen varit avspärrad och tekniker har genomfört en brottsplatsundersökning.

– Vi har arbetat på bred front med detta hela natten och fortsätter med det under dagen. Det vi vet är att personen träffats av någon form av vapen. Hur många skott som avlossats får utredningen visa, säger Johan Levin.

Ännu har ingen person gripits misstänkt för mordet.

– Vi går nu in i en intensiv fas i utredningen och kommer att jobba hårt med detta hela helgen, dels med informationshämtning på utredningssidan samt i trygghetsskapande syfte med patrullerande poliser ute på gatorna, säger Johan Levin.

Polisen både i Eskilstuna och Nyköping vill gärna få in tips om händelserna på telefonnummer 114 14.

Inleder särskild händelse

Med anledning av de båda skjutningarna har polisen i Södermanland inlett en så kallad särskild händelse.

– Vi suddar ut de vanliga organisatoriska gränserna och leder arbetet i en särskild stab som har alla resurser i hela regionen till sitt förfogande, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen region Öst.

Finns det någon koppling mellan morden?

– Inte vad vi ser i nuläget, men det går inte att utesluta och är en av de viktigaste frågorna just nu. Vi tittar närmare på det i utredningen, säger Thomas Agnevik.

Kommunalrådet: Det är åt helvete

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, säger till Eskilstuna-Kuriren att kommunen satt igång ett arbete med stödinsatser och krisgrupper efter dödsskjutningen i Eskilstuna.

– Det finns en rutin för sådana här händelser och det i sig är ju helt absurt, att vi behöver ha det. Det är ju åt helvete varje gång det sker. Någon har förlorat ett barn eller en vän. Igen. Ett ungt liv som knappt börjat. Det är så sorgligt.

Kommunalrådet dundrar även mot rikspolitikerna.

– Till en början måste man se till att låsa in de personer som driver på brottsutvecklingen. Sen måste man kapa svansen. Och det kostar väldigt mycket pengar för kommunernas socialtjänst med familjehem och andra insatser. Det är riksdagspolitikernas förbannade jobb att hitta lösningar på det här och sen se till att det finns pengar, säger Jimmy Jansson till Eskilstuna-Kuriren.

 

Publisert:

LÄS VIDARE