Damberg rasar: Total brist på respekt

Av:  Niklas Svahn/TT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att polisen hanterade gårdagens demonstrationer på ett professionellt sätt. Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att polisen hanterade gårdagens demonstrationer på ett professionellt sätt. Arkivbild.

Lördagens protester mot coronarestriktionerna upprör inrikesminister Mikael Damberg (S).

"Total brist på respekt gentemot all den vårdpersonal som fortfarande sliter i pandemin", säger han.

Hundratals personer samlades i Stockholm, Göteborg och Malmö under lördagen för att demonstrera mot coronarestriktionerna.

Det blev på sina håll stora, trånga folksamlingar som polisen upprepade gånger försökte upplösa.

"Bryter mot lagen"

"Gårdagens demonstrationer visade en total brist på respekt gentemot all den vårdpersonal som fortfarande sliter i pandemin för att rädda liv, och även gentemot de tusentals medborgare som förlorat en nära anhörig eller som själva har insjuknat i covid-19", säger inrikesminister Mikael Damberg i en skriftlig kommentar till TT.

Han konstaterar att arrangemangen bröt mot pandemilagen om att maximalt åtta personer får samlas på allmänna sammankomster.

"Dessa arrangemang bryter mot lagen, och polisen agerade riktigt och professionellt när dessa löstes upp. Det är en demokratisk rättighet att demonstrera, men alla bör vid det här laget veta att pandemirestriktionerna tillåter max åtta personer vid demonstrationer."

"Måste ta ansvar"

"Skälen är också kända, det handlar i förlängningen om att rädda liv. Tiden för stora folksamlingar är inte här. Vi befinner oss i ett allvarligt läge där vi alla måste ta vårt ansvar", säger Damberg.

Trots att demonstrationerna samlade några hundra människor sammanlagt var det långt ifrån de 20 000 som tog till gatorna i tyska Kassel.

"Vi ser också att det förefaller vara förhållandevis svårt för dessa rörelser att samla stora skaror i Sverige jämfört med många andra länder", säger Mikael Damberg.

Publisert: