Mejla

Christina Nordh

Kattis Ahlström är ett behagligt sällskap i juletid

Kattis Ahlström som julvärd i SVT 2018.
Kattis Ahlström som julvärd i SVT 2018.

NYHETER

Hon har intervjuat påven och Dalai lama.

Men högst smäller idolen Danny Kaye.

Med honom sjunger hon duett.

Under snart 30 år har hon funnits i våra tv-rutor, journalisten och programledaren Kattis Ahlström. Från nöjesprogram till Uppdrag granskning och galor för världens barn, Amnesty och tsunamioffren.

Det råder julefrid och den känslan förstärks i Kattis Ahlströms Vinter i P1. Med trygg och lugn stämma bläddrar hon sig tillbaka i tiden med hjälp av sina dagböcker. Det är maskulint, från de medverkande i barndomens tv-program (med gubben Blund i spetsen) till jakten på första kärleken. Hon var polis, han tjuv.

Kärleken tar stor plats i programmet och en del handlar om musik – helst sådan med hjärta och smärta, som i Puccinis Madame Butterfly.

Och kärleken till barnen. Det är när hon berättar om sitt första samtal på Bris som programmet berör på djupet. Ett samtal med en liten förtvivlad pojke som inte ville gå hem från skolan. Hur hon till slut tvingades lägga på luren utan att veta hur det skulle gå för honom.

Kärleken tar stor plats i Kattis Ahlströms program och en del handlar om musik – helst sådan med hjärta och smärta.

En annan kärlek är Danny Kaye, när generationskamraterna lyssnade på Lundell, Bowie och Deep Purple förlorade hon sig i gamla filmer från 50-talet med en sjungande, dansande och skämtande Kaye.

Men ja, till slut hittade en kvinnlig förebild in i tv-rutan. Eva Remaeus tog plats bland grabbarna med hjälp av Fem myror är fler än fyra elefanter. Många år senare kom fler, här lyfts bland andra Kakan Hermansson, Josefine Bournebush, Emma Mohlin och Zara Larsson fram. De ”är såna som absolut inte vill få sand kastat i ögonen på sig av en liten farbror i pipskägg”, som Kattis Ahlström säger.

Kattis Ahlström är ett behagligt sällskap i juletid och visst känns allt lite snällare och varmare nu? För en stund, i alla fall.

LYSSNA PÅ PROGRAMMET

Vinter i P1 går att lyssna på som podd från 07.00 på juldagen och sänds i P1 klockan 13.00.

ANNONS

Bianca Ingrossos nya kollektion ute nu - köp dina sommarkläder innan det tar slut!

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Av: 

Christina Nordh

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är alla vintervärdarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter i P1 (vintervärdarna)

Kattis Ahlström

Stockholm