Nyheter

Elev stämmer Skolverket för diskriminering

Av: 

TT

Elever med dyslexi diskrimineras vid nationella prov enligt en elev som stämmer Skolverket. Arkivbild.
Elever med dyslexi diskrimineras vid nationella prov enligt en elev som stämmer Skolverket. Arkivbild.

NYHETER

En elev stämmer Skolverket efter att ha nekats hjälpmedel vid nationella prov. Eleven får stöd av flera organisationer.

Stämningen backas upp av bland annat Dyslexiförbundet och organisationen Disability Rights Defenders som anser att Skolverkets instruktioner för nationella prov är diskriminerande då de fråntar dyslektiska elever möjligheten att få uppgifterna upplästa vid provtillfället.

De kritiserade reglerna säger att en elev med dyslexi har rätt att få extra lång tid på sig att skriva provet eller sitta avskilt i ett eget rum. Däremot får de inte använda sig av hjälpmedel som läser upp texter eller låta någon annan läsa texten för dem, vilket enligt stämningen ger de drabbade eleverna ångest, stress och inte minst sämre provresultat, skriver Skolvärlden.

Tidigare har enskilda kommuner ställts inför rätta i frågan, men under 2020 slog Högsta domstolen fast att tre friande domar från olika hovrätter ligger fast. Samtliga domstolar har kommit fram till att elever med dyslexi missgynnas av Skolverkets direktiv, men anser att de gäller ändå. Därför har eleven nu med uppbackning av flera intresseorganisationer bestämt sig för att rikta sig direkt till Skolverket i en ny stämning.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert: