Stormningen av kongressen i USA

FBI-teorin: Trump-anhängare planerade ta gisslan i kongressen

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Utredningen efter stormningen mot Kapitolium sväller och bilden börjar sakta klarna.

Nu undersöker FBI om mobben planerade att ta gisslan, enligt uppgifter till Washington Post.

– Vi är intresserade av att ta reda på vad folk skulle göra med saker som buntband, säger en högt uppsatt tjänsteman till tidningen.

Amerikanska justitiedepartementet och FBI lägger alla sina resurser på att utreda och kartlägga de som angrep Kapitolium i onsdags. Tre dagar efter attacken börjar bilden sakta klarna med allt fler detaljer och misstänkta.

En mängd utredare inom FBI har fått i uppdrag att ta reda på vad Trump-anhängarnas egentliga syfte var.

Högt uppsatta tjänstemän uppger att det sannolikt finns en mängd olika motiv bakom attacken som tros ha varit planerad. Hundratals misstänkta ingår i utredningen som börjat kartlägga de som tog sig hela vägen in i Kapitolium.

Utredarna går nu igenom deras telefoner, mejl och aktivitet på sociala medier för att ta reda på om och hur attacken koordinerats. Flera inlägg på sociala medier tyder på att flera personer diskuterat om hur man skulle kunna storma byggnaden. Polisen misstänker att angriparna kan ha planerat att attackera politikerna med våld.

Teorin: planerade ta gisslan

Enligt uppgifter till Washington Post utreder FBI om mobben hade planer på att ta gisslan i kongressen. På flera bilder och filmer från stormningen syns personer bära på buntband.

– Vi ser inte på det här som någon stor konspiration, men vi är intresserade av att ta reda på vad folk skulle göra med saker som buntband, säger en tjänsteman till Washington Post

Krigsveteranen Larry Rendall Brock Jr. bar buntband med sig in i kongressen.

En av de som hade buntband i händerna var stridsveteranen och före detta överstelöjtnant vid flygvapnet, Larry Rendall Brock Jr. Bilder visar att han iförd stridshjälm, säkerhetsmundering och annan ”stridsutrusting” befann sig på senatsgolvet och i talmannen Nancy Pelosis kontor, rapporterar The New Yorker.

Brock menar att han var i Washington för att fredligt protestera efter att Trump bett om stöd. När han kom till Kapitolium trodde han sig vara välkommen in i byggnaden. Han nekar dock till att han ska ha varit i Pelosis kontor, trots att det finns övervakningsfilm som tyder på att han gick ut därifrån. Enligt Brock hittade han buntbanden på golvet och tog upp dem för att ge dem till en polis.

Han hävdar att han var emot att vandalisera byggnaden och blev bestört när han förstod omfattningen.

– Jag vet att det ser hotfullt ut. Men det var inte min avsikt, säger han till tidningen.

Bil med bomber upptäckt vid Kapitolium

Utredarna ser även över om någon anställd inom poliskåren eller militären var en del av mobben. Över 50 personer greps efter sammandrabbningarna, flera av dem var då beväpnade. Polisen beslagtog bland annat flera vapen och rörbomber.

Justitiedepartementet har meddelat att 13 personer än så länge misstänks för brott i samband med upploppen och fler är att vänta.

Bland annat misstänks 70-åriga Lonnie Leroy Coffman ha parkerat en pickup lastad med elva hemgjorda molotov cocktail-bomber. Bilen stod två kvarter från Kapitolium i flera timmar innan myndigheterna upptäckte den, enligt federala åklagare. Coffman greps i närheten och bar då på två pistoler.

En annan man ska ha burit på gevär och stora mängder ammunition och sagt att han ville döda eller köra över representanthusets talman Nancy Pelosi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Stormningen av Kapitolium – så gick det till

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormningen av kongressen i USA

USA

Kapitolium

FBI

Washington