Omkring 50 länder har inlett vaccineringen

Av:  TT-AFP

Argentina inledde sin vaccinationskampanj i tisdags med det ryska Sputnik V.
Argentina inledde sin vaccinationskampanj i tisdags med det ryska Sputnik V.

Omkring 50 av världens länder har börjat vaccinera människor mot covid-19. Först ut var Kina följt av Ryssland och Storbritannien. Men många länder i Asien och Afrika dröjer med vaccineringen.

Kina, varifrån viruset först rapporterades, var också först med att vaccinera delar av sin befolkning i somras. Hittills har fem miljoner invånare fått det kinesiska vaccinet Sinopharm som rapporteras ha 79 procents effektivitet men som godkändes först på nyårsafton.

Vaccineringen i Ryssland med Sputnik V rullade ut den 5 december för de som ansågs höra till riskgrupperna. Argentina, Belarus och Tunisien är några länder som har godkänt det ryska vaccinet.

I västvärlden var Storbritannien först ut den 8 december med Pfizer-Biontechs vaccin. USA och Kanada startade sina vaccinationskampanjer i mitten av december och snart därefter följde Schweiz, Serbien och EU-länderna.

I Mellanöstern började Förenade arabemiraten vaccineringen den 14 december med det kinesiska vaccinet. Andra länder i regionen har följt efter men med Pfizer-Biontechs vaccin. Även Mexiko, Chile och Costa Rica har börjat vaccineringen med samma vaccin.

I Asien lanserade Singapore sin vaccinationskampanj den 23 december. Indien, Japan och Taiwan inleder vaccineringen i början av nästa år. Men i Afghanistan och Thailand dröjer det till mitten av 2021.

Även i Afrika dröjer vaccineringen, men Guinea i Västafrika fick i veckan de första doserna av Sputnik V på prov.

Publisert: