Coronaviruset

Flera massmöten planeras första maj – trots pandemilagens förbud

Bensinuppror och restriktionsprotester

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Tusentals brukar samlas – i år får max åtta gå i demonstrationstågen på första maj.

Ändå planeras flera massmöten i Stockholm på lördag.

Bensinupproret sidsteppar förbudet och coronaförnekarna struntar i det.

Stockholms arbetarekommun följer pandemilagen.

– Det är andra året vi kör digitalt. Jag längtar efter ett stort maffigt första maj-tåg, att få gå hela vägen från Humlan till Norra Bantorget. Men en del av det digitala kommer vi nog fortsätta med även när vi får ses fysiskt igen. Vi når ju delvis andra personer via våra digitala sändningar, säger Catharina Piazzolla, kommunsekreterare i Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt.

Polisen upplöser en demonstration på Medborgarplatsen där Organisationen Tusenmannamarschen för frihet & sanning protesterar mot coronarestriktioner den 6 mars.

”Västar utanför bilarna”

Bensinupproret 2.0 demonstrerar i bilkorteger mot höga drivmedelspriser på sex platser i landet: Stockholm, Göteborg, Växjö, Falun, Luleå och Kalmar.

Pandemilagens förbud mot allmänna sammankomster för fler än åtta personer gäller om nio personer träffas i varsin bil, om de har banderoller på fordonen. För att inte träffas av pandemilagens förbud kommer bara vissa bilar i kortegerna att prydas med opinionsbildande material.

– Vi kommer att ha gula västar hängande utanför bilarna, säger Peder Blohm Bokenhielm, ordförande i föreningen Uppror som driver Bensinupproret 2.0. Vi kommer att tuta hela vägen, och ha banderoller på var 20:e bil. Då är det tillräckligt mycket avstånd för att inte räknas som allmän sammankomst.

Senast ”Bensinupproret” demonstrerade. Arkivbild

Struntar i lagen

Coronaförnekarna inom Frihetsrörelsen, som vill att alla pandemibegränsningar ska tas bort, struntar helt i pandemilagen. Ledaren Filip Sjöström räknar med 2 000 deltagare i gruppens första maj-demonstration i Stockholm.

– Vi kallar det här som växer fram nu en stor frihetsrörelse. Vi samlas för att stå upp för frihet och sanning. Vi vill att pandemilagen ska tas bort, och att Sverige ska öppnas upp. Det är en mänsklig rättighet att få samlas och uttrycka våra åsikter, säger Sjöström.

Räknar du med handgemäng?

– Vi kommer inte ta till handgemäng, vi kommer att ha en fredlig demonstration. Om polisen väljer att ta till våld eller om det kommer dit andra extrema grupper som vill skapa bråk, då är de inte där för vår sak.

När coronaförnekarna demonstrerade i Stockholm den 6 mars skadades sex poliser och 50 personer avlägsnades med stöd av pandemilagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Tusenmannamarschen senast de demonstrerade. Arkiv
Publisert:

LÄS VIDARE

De styr det svenska coronamotståndet

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Stockholm

Bensinpris

Socialdemokraterna