GW om mordet på Lena Wesström: ”Bättre polisarbete hade fällt den åtalade”

”Domen hade suttit som en keps”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

När Lena Wesström, 45, anmäldes saknad låg hon död bara drygt 100 meter från sin bostad.

Att polisens sökinsats misslyckades – och fyndet försenades – kan vara en av förklaringarna till att den åtalade senare gick fri.

– Hade man hittat henne inom 24 timmar hade domen suttit som en keps på hans huvud, säger Leif GW Persson i podden Aftonbladet Krim.

När åtal väcktes för det uppmärksammade mordet på Lena Wesström, 45, i Örebro hade åklagarna en mängd bevis.

Hennes blod hade säkrats på tvättmaskinen hemma hos den misstänkte och det fanns även på hans ena sko. Och hans DNA fanns på hennes kläder och på en ring som hon bar vid mordet.

Dessutom fanns en mängd andra besvärande omständigheter som gjorde att polis och åklagare bedömde att det var uteslutet med en alternativ gärningsman.

Men när domen kom i maj förra året blev det en besvikelse för många – den åtalade mannen gick fri.

Nu är fallet aktuellt igen i en ny rättegång i hovrätten.

Lena Wesström hittades mördad i maj 2018.
Foto: Polisen
Lena Wesström hittades mördad i maj 2018.
Foto: POLISEN
Lena Wesström filmas då hon besöker polisstationen i Vivalla. Det är sista kända bilderna av henne.
Foto: POLISEN
Den åtalade mannen brukade smygfilma Lena Wesström i hennes bostad. När hon inte berättade att hon haft en man på besök för honom anklagade han henne för att ljuga.

”Bristande polisarbete”

Åklagarsidan åberopar i stort sett samma bevis som i första instans men har kompletterat den för att täppa igen vissa luckor som tingsrätten anmärkt på.

Mannen fortsätter att neka till alla anklagelser.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser fallet och där intervjuas bland andra Leif GW Persson som granskat utredningen. Han menar att det är bristande polisarbete precis i inledningsskedet som gjort det svårt att få till en fällande dom.

Trots sökinsatser hittades inte Lena Wesströms kropp förrän efter fyra dagar trots att den låg precis i närområdet. Det var då privatpersoner som gjorde fyndet.

– Och det får nog vara förklaringen till det här eländet. Hade man hittat henne inom 24 timmar då hade domen suttit som en keps på hans huvud, säger Leif GW Persson.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Leif GW Persson
Foto: POLISEN
Enligt åtalet har någon form av tillhygge använts, några av slagen träffade en trädstam på mordplatsen.

”Tiden läker inte alla sår”

Den pensionerade professorn tror det är rätt person som är åtalad men är inte övertygad om att det kommer bli en fällande dom.

– Har de blivit friade i tingsrätten brukar det stå sig, det ska mycket till för att ändra sådant, säger han.

Lena Wesströms föräldrar har också sin uppfattning klar om vem som är skyldig. De vill inte bli intervjuade för närvarande men uppger att talesättet ”tiden läker alla sår” inte stämmer. De tycker att det är tvärtom, att sorgen och saknaden bara blir större. Och hoppas nu att rättvisa ska skipas även om det inte ger dem Lena tillbaka.

Rättegången i hovrätten pågår fram till första veckan i maj.

Publicerad:

LÄS VIDARE