Nya EU-doser från Pfizer

TT-Reuters

Publicerad 2021-04-14

En dos av Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin på väg att delas ut. EU får nu 50 miljoner ytterligare doser från företaget, snabbare än planerat. Arkivfoto.

EU-kommissionen får 50 miljoner vaccindoser från Pfizer snabbare än planerat – och förhandlar nu om nya miljardleveranser under kommande år.

Däremot blir det inga förlängda kontrakt med Astra Zeneca.

Beskedet om uppsnabbade doser från Pfizer-Biontech lämnas av kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en extrainsatt presskonferens i Bryssel.

– De här 50 miljonerna doser skulle egentligen ha levererats under det fjärde kvartalet 2021. Nu blir de tillgängliga under det andra kvartalet, berättar von der Leyen.

Kommissionen kommer dessutom att inleda förhandlingar med företaget om att införskaffa ytterligare 1,8 miljarder doser för åren 2022 och 2023.

Ingen förlängning?

I sitt framträdande säger von der Leyen inget om vad som ska ske med kontrakten med Astra Zeneca och Johnson & Johnson.

Italienska tidningen La Stampa uppger dock, med hänvisning till källor på det italienska hälsodepartementet, att kommissionen har beslutat om att inte förnya sina avtal med bolagen.

I stället kommer kommissionen att fokusera på så kallade mRNA-vaccin mot covid-19, som tillverkas av exempelvis Pfizer-Biontech och Moderna.

Försenade leveranser

EU-kommissionen begär samtidigt en förklaring från Johnson & Johnson efter bolagets "fullständigt oväntade" besked om leveransförseningar till EU, enligt en källa.

En talesperson för EU-kommissionen säger till nyhetsbyrån Reuters att man inte kan kommentera kontraktsfrågor.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström uppger för TT att det än så länge bara finns ett färdigt beslut när det gäller att inte förnya kontraktet med Astra Zeneca. Orsaken är inte oro för biverkningar, skriver han i ett sms, utan leveransproblem.

Mindre bra mot mutationer

Astra Zeneca skulle ha levererat 300 miljoner doser till EU före den sista juni. I stället kommer bara 100 miljoner. De resterande 200 miljoner doserna kommer först under andra halvåret, då många länder räknar med att ha hunnit vaccinera alla vuxna.

TT: Spelar den misstänkta risken för blödningsrubbningar någon roll?

"Nej – det handlar enbart om volymer och tidpunkt. Dessutom är AZ (och J&J) inte bästa valet rent vetenskapligt för uppdaterade vaccin mot mutationer – där satsar nu EU stort på kapacitet (mer än 1 miljard doser per år) av mRNA och proteinvaccin", svarar Richard Bergström.

Kan bli verkningslöst

Orsaken till att de vaccin som tillverkas av Astra Zeneca och Johnson & Johnson är mindre lämpade för att anpassa till nya, muterade varianter är att dessa vaccin bygger på en teknik där den aktiva substansen levereras med hjälp av ett förkylningsvirus, en så kallad virusvektor.

Efter hand kan kroppen utveckla immunitet mot själva virusvektorn, vilket gör vaccinet verkningslöst om det ska användas upprepade gånger. När det gäller mRNA-vaccin finns inte den risken, eftersom dessa paketeras i en liten fettkapsel som inte retar immunförsvaret på samma sätt.