UD:s krav på Iran om fängslade KI-forskaren

Begär möte i fängelset – och svar på frågor

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

I tio månader har KI-forskaren Ahmadreza Djalali suttit fängslad utan åtal i Iran

Det svenska utrikesdepartementet, UD, arbetar med fallet – och ställer krav på Iran.

– Vi har haft kontakt med höga företrädare för Iran, säger Patric Nilsson, kansliråd vid UD.

Iranske medborgaren Ahmadreza Djalali, bosatt i Sverige med permanent uppehållstillstånd, har varit verksam som forskare vid Karolinska institutet.

I april förra året bjöds den 45-årige forskaren in av universitet i Teheran att föreläsa om sitt expertämne katastrofmedicin. Han greps av säkerhetstjänst och har sedan dess suttit frihetsberövad i Evinfängelset – utan att ha blivit formellt åtalad för något brott.

Riskerar dödsstraff

De konkreta misstankarna är inte kända men enligt Ahmadreza Djalalis hustru Vida Mehrannia rör det nationell säkerhet och att Djalali anklagas för samröre med olika länder.

Enligt hustrun, som är övertygad om sin makes oskuld, väntas en rättegång hållas inom ett par veckors tid.

– För några dagar sedan sa domaren till honom att han kommer att dömas till döden och att rättegången inte kommer att ändra på den saken, sa hon till Aftonbladet i går.

UD ställer krav på Iran

Hon vädjade om hjälp av den svenska regeringen. Svenska utrikesdepartementet, UD, bekräftar nu att man arbetar med fallet.

– Vi har begärt att få träffa honom på besök i fängelset. Vi vill prata med honom direkt. Sedan har vi också begärt klargörande om hans situation från iranska företrädare, säger Patric Nilsson, kansliråd vid UD.

”Kontakt med höga företrädare”

Kraven har ställts till företrädare för den iranska regimen.

– Vi har haft kontakt med höga företrädare för Iran men vill i nuläget inte gå in på vilka nivåer, säger Patric Nilsson.

Har ni kunnat del av konkreta anklagelser?

– Inte som jag känner till. Det ligger också som en del i de frågor som vi har ställt till iranska företrädare och vill ha besvarade, säger Patric Nilsson.

Ahmadreza Djalalis hustru har vädjat statsminister Stefan Löfven (S) om hjälp i ett brev. Nästa helg besöker statsministern Iran.

Vid EU-toppmötet i Malta under fredagen fick Löfven svara på frågor om Djalalis fall var något han hade för avsikt att ta upp med den iranske presidenten.

– På alla sådana här resor tar vi upp frågor som rör mänskliga rättigheter. Men vi väljer att göra det på bästa sätt, det som tjänar saken bäst. Därför vill jag inte kommentera i detalj hur vi gör med olika frågor, men vi tar alltid upp mänskliga rättigheter, sa han då.

Publicerad:

LÄS VIDARE