Gripen svensk kopplas till cyberattack i USA

NYHETER

En svensk kvinna i 50-årsåldern har gripits i samband med en utredning om en cyberattack i USA, enligt Sky news.

Attacken var riktad mot övervakningskameror i Washington D.C. – och skedde bara dagar före insvärningen av president Trump.

Svenskan greps tillsammans med en brittisk man.

Den 19 januari slog polisen till mot en adress i London och grep två personer i 50-årsåldern, en svensk kvinna och en brittisk man, som kopplas till en hackerattack i Washington D.C., skriver Sky news.

Brittiska underrättelsetjänsten National crime agency, NCA, ville inte uppge på vilka grunder svenskan och britten greps.

”Efterforskningar pågår”

Washington Post rapporterar att paret släppts fria mot borgen i väntan på rättegång i april.

– Efterforskningar pågår och vi kan inte ge någon ytterligare information i nuläget, säger en talesperson för NCA enligt Sky news.

Attacken ägde rum bara dagar före insvärningen av den amerikanske presidenten Donald Trump den 20 januari och var riktad mot övervakningskameror.

Attack i utpressningssyfte

Enligt Washington Post tros attacken ha gjorts i utpressningssyfte. Hackarna ska ha tagit sig in ett system och lämnat skadlig programvara, så kallad ”ransomware”. Programvaran var tänkt att stänga användare av systemet ute – om man inte betalade.

Företrädare för staden Washington D.C. har uppgett att de som utförde attacken inte kom över några pengar. Attacken avvärjdes genom att installera om systemet.

Attacken ska inte ha påverkat säkerheten.

Svenska utrikesdepartementet, UD, känner till händelsen, och uppger att kvinnan är svensk medborgare men utvandrad till Storbritannien.

ARTIKELN HANDLAR OM