Ett steg framåt för brexit – gnissel i norr

Foto: Facuno Arrizabalaga/Reuters
Brittiska premiärministern Theresa May.
NYHETER

Storbritanniens brexitprocess har tagit ytterligare ett steg framåt, även om Skottland fortsätter att gnissla.

Ut åker ni ändå, är beskedet från premiärminister Theresa May.

Det brittiska underhuset gav på onsdagskvällen i en omröstning klartecken till premiärminister Theresa May att inleda förhandlingar för att formellt dra igång utträdesprocessen ur EU. Därmed går den snabblag som krävs till slutbehandling i överhuset.

Samtidigt kom besked om växande stöd för skotsk självständighet i en ny opinionsmätning.

Enligt skotska tidningen The Herald råder näst intill dött lopp bland de tillfrågade i norr: 49 procent är för självständighet, 51 procent emot. Bara för en månad sedan var motsvarande siffror 45,5 mot 54,5.

– Brexit har oundvikligen en effekt på stödet för självständighet, konstaterar den mätansvarige, Michael Turner, enligt The Herald.

Måste lämna ändå?

Undersökningen visar samtidigt att merparten av skottarna vill vänta med en omröstning till brexitförhandlingarna med EU är avslutade. Och med tanke på att Storbritanniens regering då lovat lämna EU oavsett hur förhandlingarna går får Skottland räkna med att också göra detsamma, påpekar premiärminister Theresa May.

– Herr Robertson talar hela tiden om Skottlands intressen inne i EU, men ett självständigt Skottland skulle inte vara med i EU, betonade May i sin frågestund på onsdagen, när hon ansattes av den skotske ledamoten Angus Robertson om varför hon inte vill gå med på att förhandla fram något med Skottland innan hon ber om utträde ur EU.

Hårdare i överhuset?

May och hennes regering har hittills sluppit större besvär med att få igenom lagen om sin utträdesansökan. Ett definitivt ja från underhuset kom på onsdagskvällen, med god majoritet. Röstsiffrorna blev 494 för Mays brexitlinje och 122 röster emot, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En mer spännande behandling väntar å andra sidan när lagen nu går vidare till överhuset.

Ledamöterna där är övervägande brexit-negativa, och eftersom de inte är folkvalda behöver de till skillnad från underhuspolitikerna inte ta lika stor hänsyn till opinionen.

Storbritanniens regering har lagt ett förslag om att få aktivera artikel 50 – EU-fördragets utträdesparagraf – som hittills blivit behandlat i underhuset. Den 20 februari inleds samma process i överhuset, och väntas vara klar tidigast i början av mars.
Premiärminister Theresa May har lovat aktivera artikel 50 senast den sista mars. Eventuellt kan det göras redan i tid till EU-ledarnas nästa toppmöte i Bryssel, den 9–10 mars.

Därefter inleds konkreta förhandlingar om utträdet. EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier hoppas att allt ska vara klart till senast oktober 2018, så att alla medlemsländer hinner ge sitt slutliga godkännande innan våren 2019.

Även det brittiska parlamentet ska få rösta om slutresultatet. Enligt regeringen handlar det dock då endast om att antingen lämna EU i enlighet med vad som förhandlats fram eller att lämna EU utan avtal överhuvudtaget.