Andra världskriget

70 000 evakueras efter bombfynd

Av: 

TT

NYHETER

Grekiska myndigheter har börjat evakuera uppemot 70 000 människor i Thessaloniki inför arbetet med att desarmera en stor bomb från andra världskriget.

Bomben innehåller närmare 250 kilo sprängmedel, hittades under vägarbete förra veckan och ska desarmeras på söndagen.

Ett område på 1,9 kilometer från bomben ska evakueras i den tättbefolkade stadsdelen, i den mest omfattande insatsen av dess slag i Grekland.
Hur lång tid det kommer att ta att bli av med bomben är oklart.

– Vi vet inte vad vi kommer att hitta. Att desarmera bomben och sedan flytta den till ett militärt skjutfält kan ta oss en till två dagar, säger Nikos Phanios vid den grekiska militären.

Oklart vem som släppte bomben

Staden kommer att få störningar i kollektivtrafiken, och ett närliggande flyktingläger ska också evakueras. Flyktingarna kommer på egen begäran att få besöka ett lokalt arkeologiskt museum under tiden, enligt landets migrationsmyndighet.

Det är oklart när bomben släpptes och vilken sida som släppte den. Thessaloniki bombades bland annat intensivt av dåtidens fascistledda Italien under andra världskriget.

Omkring 1 000 poliser har mobiliserats för evakueringen och invånare har informerats via medier, flygblad och sociala medier.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Andra världskriget

Thessaloniki

Grekland