Trump och Peña Nieto lovar att hålla tyst om betalningen för muren

Foto: Reuters
NYHETER

WASHINGTON. Bråket om muren riskerar att kasta ut USA och Mexiko i ett handelskrig.

På fredagen pratade Donald Trump i telefon med sin mexikanska kollega i en timme.

Då kom de överens om att inte tala offentligt om hur gränsmuren ska finansieras.

Missnöjet har bubblat länge i USA:s södra grannland. Men på onsdagen kom en order från president Donald Trump som fick det att fräsa till ordentligt.

Beslutet innebär att federala medel ska gå till bygget av en mur vid den mexikanska gränsen, som ska inledas ”omedelbart”.

Trump upprepade även sitt krav på att Mexiko ska betala för muren. Det avfärdades ännu en gång av president Enrique Peña Nieto, som ställde in en planerad resa till Washington.

”Hade ett bra samtal”

På fredagsmorgonen försökte Trump och Peña Nieto lappa ihop relationen.

De två ledarna pratade i telefon i omkring en timme.

– Vi hade ett bra samtal. Jag har varit fast mot Mexiko, men jag älskar Mexiko och det mexikanska folket, sa Donald Trump under en presskonferens med Storbritanniens premiärminister Theresa May.

– Mexiko har fått oss att se löjliga ut. Vi har ett handelsunderskott på 60 miljarder dollar, dessutom är gränsen svag och droger flödar in. Jag kommer inte låta det hända. Vi ska omförhandla vår relation, och jag tror att det kommer att bli bra för båda länderna.

Ska inte prata offentligt om betalningen

Även Enrique Peña Nieto beskrev samtalet som konstruktivt.

”Presidenterna avhandlade USA:s handelsunderskott med Mexiko, betydelsen av vänskap mellan våra två länder och behovet av samarbete för att stoppa smugglingen av droger och vapen”, skriver Mexikos regering i ett uttalande.

”Angående betalningen av gränsmuren medgav presidenterna att de har väldigt klara och väldigt offentliga meningsskiljaktigheter. De kom överens om att lösa detta som en del i en omfattande diskussion om alla aspekterna av vår bilaterala relation. Presidenterna kom också överens om att inte tala offentligt om den här kontroversiella frågan”.

Kritiken: ”Mucho sad”

Murbygget beräknas kosta mellan 12 och 15 miljarder dollar, motsvarande ungefär 105–130 miljarder kronor.

Vita huset har lanserat idén om att betala muren med kraftigt höjda importskatter. Enligt en rad bedömare kan detta leda till handelskrig – och höjda priser för amerikanska konsumenter för varor från Mexiko.

Förslaget har också fått hård kritik av tunga republikaner.

”Enkelt uttryckt, varje förslag som ökar priset på Corona, tequila eller margaritas är en väldigt dålig idé. Mucho sad”, twittrade senatorn Lindsay Graham på torsdagen.