Stora problem betala med Swedbank-kort

Hittat problemet – kan ta flera timmar att åtgärda

Publicerad 2017-02-01

Det går just nu inte att betala med Mastercard-kort kopplade till Swedbank.

Störningarna har pågått sen midnatt och kommer att fortsätta under kvällen

– Vår förhoppning är att lösa det under natten, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank.

Störningarna upptäcktes av Swedbank vid midnatt natten mot onsdag.

– Det är ett tekniskt fel i våra system som kommer ta ett antal timmar innan det är åtgärdat, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank.

I nuläget kan han inte svara på hur många av bankens kunder som drabbats och man har heller ingen prognos för när felet kan vara löst.

– Det kommer att vara problem under åtminstone stora delar av dagen. Vi beklagar detta och vår förhoppning är att vi ska lösa det så fort som möjligt.

Enbart Mastercard betalkort

Enligt Gabriel Francke Rodau är det enbart Mastercard betalkort som drabbats av störningarna. Kreditkorten fungerar därför som vanligt.

– Med betalkort går det inte att ta ut pengar i bankomater, handla på internet och till viss del går det inte att använda vid köp i kortterminaler. I några fall, då man kan handla i offline-mode, går transaktionerna igenom i kortterminalerna.

Enligt Gabriel Francke Rodau kan man vända sig till Swedbank för en reklamation om man upplever att man skadats av felet.

– Då ger vi eventuellt ersättning efter att vi gjort en individuell bedömning.

Vid 12-tiden meddelade Swedbank att problemet ännu inte var löst.

– Det går att betala med bankkorten i de allra flesta fall vid användning i butiker och andra fysiska betalterminaler men inte i bankomat eller vid e-handel, säger Gabriel Francke Rodau.

Klart under natten

Vid 16-tiden hade prognosen återigen flyttats fram från eftermiddagen till natten.

– Vi kommer senare ikväll alternativt inatt att genomföra ett åtgärdsarbete för att förhoppningsvis kunna åtgärda problemet kopplat till våra bankkort. Under dagen har vi dock sett att de flesta kortköp i butik fungerar och även i bankomaterna.

Betyder det att det kan vara strul även under torsdagen?

– Vår förhoppning är att vi löser det inatt och att det ska fungera som vanligt imorgon igen, säger Gabriel Francke Rodau.

Följ ämnen i artikeln