V och L kräver att Bodström stoppas från toppjobb

NYHETER

Kritiken växer mot att Thomas Bodström utnämnts till landshövding i Stockholm.

Bodström har kritiserats i egenskap av tidigare styrelseledamot i skandalomsusade pensionsfondsbolaget Allra.

Nu kräver både V-ledaren Jonas Sjöstedt och Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson att Bodström stoppas, skriver DN.

1 av 3 | Foto: OLA AXMAN
Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Den 1 november är det tänkt att Thomas Bodström, tidigare justitieminister för S, ska tillträda som landshövding i Stockholms län.

Detta meddelade regeringen den 25 augusti.

Kritiserades hårt

Beslutet har mött hård kritik. Ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten har tidigare, som privatpersoner, skrivit ett brev till civilminister Ardalan Shekabari (S) där man kväver att utnämningen dras tillbaka.

Nu sällar sig Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson till de som anser att Bodström bör stoppas.

– Jag är mycket kritisk. Å ena kräver staten via Pensionsmyndigheten en kvarts miljard i skadestånd från Allra, å den andra utser man en av styrelseledamöterna i bolagets styrelse till landshövding. Blotta misstanken om att han fått posten för att han tillhör rätt partibok borde få regeringen att tänka om, säger Liberalen Mats Persson till DN.

”Grov ekonomisk brottslighet”

Det rimliga, enligt Jonas Sjöstedt, vore att invänta åklagarens utredning av Allra-skandalen innan Bodström får något nytt uppdrag, säger Sjöstedt till SvD.

– Skandalen i Allra är mycket allvarlig, det finns misstankar om mycket grov ekonomisk brottslighet och det kan ha försvunnit en kvarts miljard. Att det dessutom är pensionärernas pengar gör det ännu allvarligare. I det här läget belönar man en partikamrat med detta fina uppdrag, det går inte att försvara, säger Jonas Sjöstedt till tidningen.

Gav sparare usel avkastning

Bakgrunden är att Bodström fram till i vintras satt som styrelseledamot i det skandalomsusade fondbolaget Allra. Det var i början av året som SvD och Ekot avslöjade oegentligheter i bolaget, som då förvaltade pensioner till ett värde av cirka 19 miljarder kronor åt cirka 130 000 sparare.

Allra hade bland annat gett sina sparare usel avkastning och köpt värdepapper till överpris. Bolaget anklagas för att ha lurat spararna på omkring 150 miljoner kronor. Det ledde både till att Pensionsmyndigheten kastade ut bolaget från premiepensionens fondtorg och att åklagare vid Ekobrottsmyndigheten valde att inleda en förundersökning som fortfarande pågår.