Jakob Grinbaum lämnar statliga styrelseuppdrag

Foto: AP4
Jakob Grinbaum.
NYHETER

Styrelsproffset Jakob Grinbaum som utreds för insiderbrott, lämnar samtliga statliga styrelseuppdrag rapporterar Dagens Industri.

I en skrivelse till regeringskansliet ber han själv om att få lämna styrelseuppdragen i de statliga styrelser han sitter i, bland annat SBAB.

Finansmannen Jakob Grinbaum lämnar samtliga statliga styrelseuppdrag. Det framgår av ett brev han har skickat till regeringskansliet, skriver Dagens Industri.

Under torsdagen avslöjade tidningen att Grinbaum utreds för grovt insiderbrott som har att göra med aktieaffärer i Oscar Properties där han sitter som styrelseordförande.

Han greps i ett tillslag som leddes av Ekobrottsmyndigheten och har suttit frihetsberövad fram till torsdag.

– Jag kan bekräfta att det pågår en förundersökning och att brottsrubriceringen är grovt insiderbrott. I övrigt kan jag inte kommentera utredningen, sa Ekobrottsmyndighetens presskommunikatör Niklas Ahlgren till Aftonbladet igår.

Ber regeringen att få lämna uppdragen

Jakob Grinbaum sitter med i bland annat med i SBAB:s styrelse där han är vice ordförande, fjärde AP-fonden och Jernhusen men enligt en skrivelse till regeringskansliet som DI tagit del av begär han nu alltså själv att få lämna uppdragen i samtliga statliga styrelser.

”Jag är oskyldig till det som jag nu utreds för och är övertygad om att det kommer visa sig framöver, men för mig är det nu viktigast och mest angeläget att förtroendet för den statliga myndigheten Fjärde AP-fonden och de statliga bolagen SBAB och Jernhusen förblir orubbat. Därför begär jag att få bli entledigad från mina styrelseuppdrag”, skriver han i brevet, enligt DI.

Dagens Industri rapporterade igår att Jakob Grinbaum sålt totalt 37 000 aktier i Oscar Properties den 9 och 10 mars. Några dagar senare köpte han lika många aktier i bolaget. Grindbaum uppgav då att orsaken var att han skulle flytta värdepappren från en depå till en annan.

Finansmarknadsministern: ”Misstankarna är problematiska”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tycker att situationen är allvarlig och kommenterade igår misstanken om insiderbrott mot Grinbaum.

– Misstankar om ekonomisk brottslighet är något som regeringen generellt ser oerhört allvarligt på. Vi söker nu kontakt med Jacob Grinbaum för att höra hans syn på saken och sedan får vi se hur vi går vidare, sa han till TT.

– Har man en position som att sitta i styrelsen för en AP-fond så har man ett stort ansvar att förstärka förtroendet för hela pensionssystemet och då kan sådana här misstankar vara problematiskt, säger Bolund.

ARTIKELN HANDLAR OM