Unrwa: Kan behöva lägga ner om en månad

Uppdaterad 2024-02-06 | Publicerad 2024-02-01

Flera länder har pausat biståndet till FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa.

Detta efter misstankar om att anställda kan ha medverkat i Hamas attack mot Israel 7 oktober.

Nu varnar Unrwa: Verksamheten kan behöva lägga ner inom en månad.

De senaste dagarna har flera länder, däribland Sverige, pausat biståndet till Unrwa efter anklagelser om att 12 anställda var inblandade i terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

Nio anställda har sparkats och en utredning pågår.

Samtidigt fortsätter Israels krig mot Hamas i Gaza, och både FN, Världshälsoorganisationen (WHO), såväl som flera andra hjälporganisationer har varnat för konsekvenserna för Gazas 2,3 miljoner invånare efter omvärldens pausade donationer.

– Att strypa biståndet kommer endast att skada människor i Gaza som desperat behöver hjälp, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i går.

”Kan inte ersättas”

Och även om länder som exempelvis Sverige uppgett att biståndet inte minskas utan istället riktas om till andra organisationer under tiden som anklagelserna utreds, så råder stor oro när det största hjälporganet i Gaza får färre resurser.

”Unrwa är den största humanitära funktionen i Gaza, dess verksamhet med nödhjälp kan inte ersättas av andra organisationer som arbetar i Gaza”, skrev 24 hjälporganisationer i ett uttalande i veckan.

Nu kommer det larm som många befarat: Unrwa uppger att man kan behöva lägga ner sin verksamhet inom en månad, till följd av det minskade biståndet, skriver nyhetsbyrån AFP.

FN:s generalsekreterare António Guterres har samtidigt vädjat till både nuvarande och nya möjliga givarländer om ökat bistånd till Unrwa, skriver nyhetsbyrån AP.

”Bultande hjärtat”

Unrwa har i dagsläget 13 000 anställda i Gaza, och 30 000 anställda i hela Mellanöstern. Organet bildades 1949, efter kriget som bröt ut vid Israels bildande 1948, med syftet att hjälpa de över 750 000 palestinier som då tvingats på flykt.

I dag hjälper Unrwa runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar i flera länder med bland annat skolutbildning och hälsofrågor, som vaccinationer.

FN:s nödhjälpschef Martin Griffiths har kallat Unrwa för ”det bultande hjärtat” för all nödhjälpsverksamhet i Gaza, och uppgett att organet når över tre fjärdedelar av det palestinska territoriet.

– Detta får inte äventyras på grund av anklagelser mot ett fåtal individer, har han sagt i veckan.