Lokförare död i tågkraschen utanför Uddevalla

Publicerad 2024-01-15

En lokförare har dött efter kraschen med en lastbil i Uddevalla.

Minst elva personer har förts till sjukhus.

– Lastbilen fastnade i snö på spåret sen gick bommarna ned. Föraren försökte signalera till tåget men det är ett tungt fordon så det hann inte bromsa i tid, säger Jens Andersson vid polisen.

En stor räddningsinsats har pågått sedan 8.30-tiden på måndagen öster om Uddevalla efter att ett tåg krockat med en lastbil vid enövergång.

Lokföraren, en man i 65-årsåldern, har dött i samband med olyckan, meddelar polisen på eftermiddagen. Anhöriga är underrättade.

Tåget tillhör Västtrafik men körs av SJ:s dotterbolag SJ Götalandståg.

– Det är en oerhört svart dag för oss alla inom SJ-koncernen. Vi har förlorat en kollega och vän och våra tankar går främst till dennes anhöriga, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell, i ett pressmeddelande.

Enligt SJ ska en av tågvärdarna ombord på tåget samt ett tiotal resenärer förts till sjukhus.

– Vi gör nu nu stora insatser för att ta hand om varandra, inte minst genom att ge stöd till de närmaste kollegorna. Det är ett arbete som vi kommer att hålla i över tid, så länge det behövs, säger Tobbe Lundell.

Uppgifter: Lastbilen fastnade innanför bommarna

Enligt vittnesuppgifter ska lastbilen fastnat i snön på spåret, varpå bommarna gått ned. Föraren ska då försökt signalera till tåget, som inte hann bromsa i tid, skriver på polisen på sin hemsida.

– Det finns inget som motstrider de uppgifterna i nuläget. Det är ju ett tungt fordon så det hann inte bromsa i tid, säger Jens Andersson, presstalesperson vid polisen.

Ett pendeltåg krockade med en lastbil utanför Uddevalla.

Enligt SOS Alarm har fem personer förts till sjukhus med ambulans. Ytterligare ett tiotal person ska ha skadats lindrigt i samband med olyckan.

– Jag vet inte exakt antal skadade men ett par passagerare omhändertas. Fronten på tåget är illa intryckt, säger Malin Husar presskommunikatör på räddningstjänsten.

Fem ambulanser och en ambulanshelikopter skickades till platsen.

Enligt åkeriföretaget ska det vara släpet på lastbilen som blivit påkört och föraren ska vara oskadd.

– Vad jag vet har han inga fysiska skador. Sedan är det ytterst osäkert hur hans själ mår. Det jag vet är att en chock kan komma flera dygn efter, säger åkeriets VD.

Enligt honom så ska lastbilen varit lastad med prefabricerade betongelement som skulle till ett bygge i närheten. Han berättar att företaget nu fokuserar på att få hem föraren och att man upprättat ett krisstöd för honom.

– Det jag har fått till mig är att föraren gjort allt enligt konstens regler för att ta sig över men exakt vad som skett eller vad det beror på det måste jag få återkomma om, säger VD:n

Räddningstjänst på plats vid olyckan utanför Uddevalla.

Utreds som vårdslöshet i trafik

Polisen har spärrat av platsen och och genomför nu flera utredningsåtgärder.

– I första hand är vi där för att biträda räddningstjänsten. Det ska ha rivits ned några elledningar i samband med olyckan också, säger Jens Andersson, polisens presstalesperson.

Trafikverket har skickat ut en olycksplatsansvarig till platsen men kan i nuläget inte svara på vad för typ av övergång det rör sig om.

– I första hand handlar det om att ta hand om de som är på tåget. Det är mycket skador på anläggningen som kommer behöva lagas, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör Trafikverket.

Polisen utreder olyckan som vårdslöshet i trafik.

Texten uppdateras.

Följ ämnen i artikeln