Kinakritiker segrar i valet i Taiwan

TT TT-AFP

Publicerad 2024-01-13

Lai Ching-Te blir Taiwans näste president.

Kina har kallat honom för ”bråkmakare” och ”krigshetsare”. Av allt att döma blir Lai Ching-Te Taiwans nye president.

Partiet förlorar däremot sin majoritet i parlamentet.

Det styrande Demokratiska progressiva partiet (DPP) med Lai Ching-Te i spetsen får drygt 40 procent av rösterna när runt 99 procent av vallokalerna har rapporterat in resultat.

Inför sina anhängare, som skanderar ”hej presidenten”, tackar Lai Ching-Te det taiwanesiska folket för ”det nya kapitlet i landets demokrati”.

Upprätthålla fred

I sitt segertal säger Lai att han är fast besluten att bevara freden i regionen. Han tillägger också att han hoppas att Kina förstår att fred gynnar båda sidor.

– Att upprätthålla fred över sundet är ett viktigt uppdrag för mig som president.

Kina ser önationen Taiwan som en del av Kina och har hotat med ingripanden om “fel” ledare väljs, det vill säga en president som ökar avståndet till Kina och försämrar relationerna mer. Styrande DPP har en rätt så hård inställning till Peking och Lai Ching-Te har tidigare beskrivit valet som “ett val mellan demokrati och autokrati”.

Kina har genom en talesperson för regeringen kommenterat valresultatet med att det ”motsätter sig separatistiska aktiviteter”, enligt ett uttalande i statligt kontrollerade nyhetsbyrån Nya Kina.

Erkänt sig besegrat

Men även om DPP står som segrare i lördagens val förlorar man samtidigt sin majoritet i parlamentet. Lai påpekar att landets nästa regering kommer att inkludera andra partier, utöver DPP.

Det största oppositionspartiets kandidat Hou Yu-Ih har erkänt sig besegrad och bett sina anhängare om ursäkt. Han gratulerar samtidigt Lai Ching-Te.

KMT får drygt 33 procent av rösterna medan det tredje partiet, TPP, med kandidaten Ko Wen-Je, får runt 26 procent.