Israel tar på sig ambulansattack – ”Hamastaxi”

Publicerad 2023-11-04

Minst 15 person har dött och över 50 skadades när en ambulanskonvoj attackerades under fredagen, uppgav det Hamaskontrollerade hälsoministeriet i Gaza.

Israel bekräftade senare attacken och hävdar att ambulansen användes av Hamas som en taxi.

– Detta är inte första, och inte heller den hundrade gången som Hamas, inklusive höga ledare, illegalt använder sig av ambulanser på slagfältet, säger Jonathan Conricus, talesperson för den israeliska militären.

Följ ämnen
Israel
Gaza

I Gaza dog minst 15 personer och ytterligare 50 skadades när ambulansen träffades i en israelisk flygattack under fredagen. Enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet var konvojen på väg mot gränsövergången vid Rafah med svårt skadade palestinier.

Bilder och filmer från visar döda och skadade personer på marken vid en ambulans i närheten av Al Shifa-sjukhuset.

Några timmar senare meddelade den israeliska försvarsmakten, IDF, att man tar på sig ansvaret för attacken.

IDF hävdar att ambulansen användes av Hamas för att transportera runt soldater i stridsområdet.

– Det är inte första gången Hamas använder ambulanser på ett illegalt sätt för att köra runt soldater och högt uppsatta Hamasledare på det här sättet. Det gjordes 2014 och det görs igen, säger Jonathan Conricus, talesperson för IDF till CNN.

FN-chefen kritisk

FN:s generalsekreterare António Guterres uppger att han är ”förfärad” över nyheten om ambulansattacken.

"Jag förfäras över den attack som har rapporterats mot en ambulanskonvoj utanför al-Shifasjukhuset. Bilderna av kroppar utspridda på gatan utanför sjukhuset är skakande", kommenterar Guterres i ett uttalande, enligt AFP.

Han tillade att han inte glömt Hamas attacker mot Israel och upprepade sina tidigare krav om att Hamas omedelbart ska släppa samtliga personer som hålls som gisslan i Gaza.

Han kräver även eld upphör i striderna.

– I nästan en månad har civila i Gaza, inklusive barn och kvinnor blivit belägrade, nekats hjälp, dödats och fått sina hem sönderbombade. Detta måste upphöra, sa Guterres.

Chefen för Världshälsoorganisationen, FN-organet WHO, uttalade sig före Guterres och säger sig vara djupt chockerad över attacken.

"Vi upprepar: patienter, sjukvårdspersonal, lokaler och ambulanser måste skyddas. Alltid", framhöll Tedros Adhanom Ghebreyesus, i ett inlägg på den sociala medieplattformen X.

Israels agerande kritiseras av FN-chefen António Guterres.

Dubbla måttstockar

Uttalandet har möts av ilska från israeliskt håll.

Israels FN-ambassadör Gilad Erdan rasar över WHO-chefen yttrande och anklagar honom för att använda dubbla måttstockar.

"Var ni där? Säkerställde ni att att Hamas terrorister inte använde ambulansen för terror? Det gjorde de!" refererar den israeliska tidningen Haaretz Erdans reaktion, skriver TT.

"Ni tar varje tillfälle som uppstår att fördöma Israel, men håller tyst när Hamas medvetet skjuter raketer mot Barzialai-sjukhuset i Ashkelon", fortsätter Gilad Erdan och undrar var WHO-chefen höll hus när "Hamas-Nazis" mördade israeliska sjukvårdare och sköt mot ambulanser.