CNN: Israelisk militär sköt mot FN-lastbil

Publicerad 2024-02-24

Israelisk militär sköt mot en FN-lastbil full med mat – på väg till norra Gaza.

Detta trots att hjälpleveransen godkänts på förhand.

Det visar en exklusiv granskning av CNN.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Den 5 februari i år besköts en FN-märkt lastbil i centrala Gaza.

Enligt Thomas White, chef på FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa, kom skotten från den israeliska flottan.

”Lyckligtvis blev ingen skadad”, skrev han på X, tidigare Twitter.

Nu rapporterar den amerikanska tv-kanalen CNN att lastbilen var del av en matkonvoj som skulle till norra Gaza, ett område där 300 000 palestinier hotas av svält efter över fyra månaders krig.

En konvoj som FN hade kommit överens om med den israeliska militären (IDF) att leverera.

Nödhjälp under beskjutning

– Vi delar koordinater med den israeliska militären, så även rutten för denna konvoj. Unrwa-konvojer förflyttar sig enbart efter ett okej från den israeliska militären, säger Juliette Touma, kommunikationschef för Unrwa, till CNN.

Anledningen till den noggranna processen är just att nödhjälp inte ska hamna i skottlinjen, förklarar hon.

– Gaza har mycket snabbt blivit en av de farligaste platserna att befinna sig på som hjälparbetare. Det är en extremt komplex miljö att arbeta i. Det är ganska ofta som våra team tvingas leverera nödhjälp under beskjutning.

Två fartyg ur den israeliska flottan. Arkivbild.

Fanns överenskommelse

I sin granskning har kanalen gått igenom mejlkorrespondens mellan Unrwa och Cogat, den israeliska myndighet som koordinerar bland annat humanitär hjälp i de palestinska territorierna.

Där finns en överenskommelse om att konvojen skulle köra på den väg där lastbilen blev beskjuten. Kanalen uppger också att beskjutningen skedde vid en kontrollstation som IDF satt upp.

Janina Dill, chef vid Oxforduniversitetets institut för etik och lag vid väpnade konflikter, säger att hon har mycket svårt att se att attacken följer internationell lag.

– Det ser åtminstone ut som en mycket allvarlig överträdelse av internationell humanitär lag. Om det även är kriminellt beror på avsikt, det är något som behöver slås fast i en domstol, säger hon till CNN.

FN larmar

Efter beskjutningen den 5 februari nekades hela konvojen fortsatt resa.

Unrwa uppger att det blivit allt vanligare att deras nödkonvojer stoppas – och någon leverans till norra Gaza har inte skett sedan slutet av januari.

Juliette Touma beskriver även att det tar lång tid att få grönt ljus från IDF längs andra rutter och kontrollstationer, något som ökar risken för att stillastående lastbilar plundras av desperata Gazabor.

FN:s livsmedelsprogram WFP har också larmat om att man tvingats stoppa nödhjälp till norra Gaza, eftersom säkerheten inte går att garantera.

IDF har inte svarat på kanalens intervjuförfrågningar, men har tidigare uppgett att man utreder händelsen den 5 februari.