Fler träd på fel ställe kan höja jordens temperatur

Publicerad 2024-03-26

En flygbild från 2023 över nyplanterad mangrove, där det tidigare var soptipp, i Duque de Caxias i Brasilien.

Träd behövs för att hjälpa till att stoppa växthuseffekten.

Men planteras de på fel ställe kan planeten i stället bli varmare.

Följ ämnen

Fler träd betyder mindre solljus som reflekteras tillbaka från jordens yta och mer värme som absorberas av planeten, enligt en studie i tidskriften Nature Communications.

– Det finns områden där man planterat träd som lett till ett klimatnegativt netto, säger Susan Cook-Patton, en av studiens författare, till nyhetsbyrån AFP.

Forskarna hade redan förstått att återställningen av skogar lett till förändringar i albedo – den mängd strålning som studsar tillbaka från jordens yta – men inte haft verktyg att bekräfta det, säger hon.

Såg effekter på kartor

Genom att använda nya kartor har forskarna för första gången kunnat avgöra hur avkylningseffekten från träd och jordens uppvärmning orsakats av minskad albedo, skriver news.com.au.

– Nivån av albedo är högst i världens kalla områden med spegelliknande ren snö och is. Höga nivåer av albedo reflekterar upp till 90 procent av solenergin. Det är en av jordens största kylmedel, tillsammans med land och hav som absorberar överskottsvärme och värmer jorden genom växhusgasutsläpp.

Hitta bästa ställena

Många länder har lovat att plantera miljarder träd som en ”mur” mot global uppvärmning – men inte alla insatser får alltså lika bra resultat, visar studien.

– Fuktiga tropiska områden, som Amazonas och Kongo, kan skryta med höga nivåer av kollagring och små förändringar av albedo och det gör dem till idealiska platser för att återställa skogstäcket. Motsatsen gäller för tempererade gräsmarker och savanner, säger Cook-Patton.

– Det finns också massor av ställen där man återställer skogar och det är bra för klimatet. Vi försöker bara hjälpa till att hitta de områdena.