Orbán saknar sin "gode vän Trump" på Twitter

TT-AFP

Publicerad 2022-10-12

USA:s dåvarande president Donald Trump tillsammans med Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bilden är tagen 2019 när Trump fortfarande var president och Orbán var på besök i Vita huset.

Dagen efter att den ungerske premiärministern Viktor Orbán dragit i gång sitt egna Twitterkonto skriver han att det särskilt är en person som han saknar på plattformen – USA:s tidigare president.

”Efter min första dag på Twitter har jag bara en fråga som förföljer mig. Var är min gode vän @realDonaldTrump?”, skriver Orbán i sitt första Twittermeddelande.

Kontot är alldeles nyöppnat och har ännu inte fått Twitters verifieringsmärkning som är en sorts garant för kontots äkthet.

Donald Trump portades av Twitter efter stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Även Facebook stängde av den dåvarande amerikanske presidenten, under en tvåårsperiod.

Orbán, som är en hårdför anti-migrationspolitiker, har knutit kontakter med grupper i USA som räknas som högerextrema, skriver nyhetsbyrån AFP. Han har också fått mycket beröm av Trump som stödde den ungerske premiärministern inför dennes omval förra året.

I augusti i år var Orbán hedersgäst hos den inflytelserika årliga konservativa konferensen CPAC, Conservative Political Action Conference, som hölls i delstaten Texas. Hans entusiastiska tal där rapporteras ha mötts av stormande applåder.

Den ungerske premiärministern har länge – men framför allt sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes i februari – fått hård kritik av de övriga EU-medlemsstaterna och från Nato för sitt stöd till Rysslands president Vladimir Putin.

Orbán är en flitig användare av Facebook, som utan jämförelse är den största sociala medieplattformen i Ungern. När han nu i veckan lade ut sitt första Twittermeddelande löd budskapet: ”Nu ska vi se till att höras!”

ANNONS