Hamas uppmanar palestinier att ignorera Israels varning

Publicerad 2023-10-13

Israeliska försvarsmakten har utfärdat en varning till norra Gaza och Gaza City med en uppmaning att evakuera inom 24 timmar.

På fredagsmorgonen manar Hamas alla palestinier att ignorera uppmaningen och stanna hemma.

– Det är omöjligt utan förödande humanitära konsekvenser, säger en FN-talesperson om evakueringarna.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Palestinier i norra Gaza har fått en varning från den israeliska armén om att de bör evakuera och bege sig till södra Gaza inom 24 timmar, rapporterar Reuters. Varningen om att evakuera kom runt midnatt, natten till fredagen.

Enligt FN, som informerats av Israel, berörs alla som bor norr om floden Wadi Gaza som skiljer norra och södra Gaza åt. Enligt FN omfattas 1,1 miljoner palestinier, drygt hälften av befolkningen i Gaza.

”Det är omöjligt utan förödande humanitära konsekvenser”, säger en talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres.

Idag på morgonen uppmanade den israeliska försvarsmakten, IDF, även boende i Gaza City att evakuera och bege sig söder om floden Wadi Gaza. Bara i Gaza City bor mellan 700 000 och en miljon människor, enligt brittiska Guardian.

Uppmaningen från IDF riktad mot Gaza City angav ingen tidsfrist. Istället står det: ”Vi förstår att det kan ta tid, det är ingen enkel uppgift”.

”Gaza City är ett område där militära operationer äger rum. Denna evakuering är för din egen säkerhet. Du kommer att kunna återvända till Gaza City endast när det görs ett tillkännagivande som tillåter det”, står det.

Uppmaningen avslutas: ”Under följande dagar kommer IDF att fortsätta att operera med avsevärd kraft i Gaza City och kommer att göra omfattande ansträngningar för att undvika att skada civila”.

På fredagsmorgonen manar Hamas palestinier i norra Gaza att hålla sig hemma och inte börja evakuera:

”Förbli orubblig i era hem och stå fast inför detta vidriga psykologiska krig som förs av ockupationen”, säger de enligt AP.