Svenska satt fast på flyg i tolv timmar: ”Jäkla storm”

Svenska ”Daniella” blev fast ombord ett flygplan på Islands flygplats.

Hårda vindar höll kvar passagerarna i tolv timmar.

– Jag tänkte: Hur ska vi landa i det här?

Det blir alltid hetsigt när ett plan landat. Alltid är det någon som blixtsnabbt tar av sig bältet, ställer sig i gången - och vill av direkt.

Tänk dig då att du inte kan gå av planet. På tolv timmar. Det hände en svensk passagerare som mellanlandade i isländska Reykjavik på söndagen. Hon vill vara anonym, så vi kallar henne Daniella.

Utanför ”Daniellas” fönster.
Utanför ”Daniellas” fönster.

”En jäkla storm”

Daniella var på arbetsresa i Boston. På lördagsnatten svensk tid gick hon ombord för den första flygetappen mot Stockholm. Det skulle vara ett kort byte vid Keflavik International Airport i Reykjavik, och sedan hem till barnen.

Men när planet landade på Island vid 06.30 svensk tid hände ingenting.

– Man såg när vi landade att det var en jäkla storm ute, det snöade och jag tänkte: Hur ska vi landa i det här? Men piloten landade utmärkt, säger Daniella.

– Men när vi väl kom ner på marken var det en annan grej. Hela planet skakade och man kände hur vinden tog tag i det.

Efter ungefär en timme fick de veta vad som dröjde. Blåsten gjorde att planet inte kunde bärgas till gaten.

Gudjon Helgason är kommunikationschef för Isavia som har hand om flygplatsen. Han säger att det blåste 25 meter per sekund, med vindbyar på upp till 35 meter per sekund.

– Man förväntade sig inte att vinden skulle bli så kraftig så tidigt på dygnet. Och några plan kom in till flygplatsen när det blåste väldigt hårt, säger Gudjon Helgason.

Bild inne på planet.
Bild inne på planet.

Matbrist ombord

Som tur hade Daniella ätit innan resan. För på planet fanns inte mycket mat och efter ett tag började det kurra i magen bland passagerarna.

– Folk var rätt hungriga. De som frågade fick mat, men det började ta slut. Jag fick en påse med ostsnacks och en Corny-bar. Lite oliver fanns också.

– I början fick vi vatten en gång i timman. Men sedan var man tvungen att fråga. Det var barn ombord och det började bli problem.

För en person med flygrädsla är det här nog en mardröm. Men Daniella menar att stämningen var lugn ombord på planet.

– Folk var irriterade men förstod att det var en situation som man inte kunde göra så mycket åt. Sen hade vi lite tur. Det inte var så mycket folk på flyget. Jag hade två säten för mig själv.

Ostsnacks.
Ostsnacks.

Som en sjukdag hemma

Tiden ombord tillbringade Daniella som en sjukdag på soffan. Hon fixade hundvakt till dagen efter och försökte underhålla sig.

– Jag gick igenom serier på Netflix, jag läste Glukosrevolutionen, en bok. Och så pratade jag med min familj.

Efter ganska exakt tolv timmar inne i planet, ståendes på landningsbanan, fick de cirka 150 passagerarna kliva av. De blev lovade mat och dryck och en natt på hotell.

– Flygvärdinnan fick applåder av oss alla. De gjorde så bra utav en riktigt dålig situation. Skön stämning ändå.

Väntan var dock inte över. Flera andra plan hade också blivit strandsatta och inne på flygplatsen formades långa köer till blanketter om bland annat bagage.

Så det blev inte den ultimata Islandserfarenheten.

– Jag har alltid velat uppleva Reykjavik men kanske inte i en storm. Så det kommer nog bli lättnad och glädje att komma härifrån, säger Daniella.

Bild ut genom fönstret.
Bild ut genom fönstret.
Publisert:

LÄS VIDARE