Zelenskyj hyllad och applåderad i EU

Wiktor Nummelin/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-02-09

Tack så mycket – men mer behövs, är budskapet från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Brysselbesök.

– Det här är vårt Europa, säger Zelenskyj – och får löfte om ännu fler sanktioner mot Moskva.

Sällan har en världsledare tagits emot så hjärtligt som när den ukrainske presidenten svepte in genom EU-kvarteren i Bryssel under torsdagen.

Redan på flygplatsen möttes han av ett kramkalas från EU:s rådsordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen. Sedan följde hyllningar och applåder i såväl EU-parlamentet som inne på stats- och regeringschefernas toppmöte.

Och Zelenskyj uppfyllde allas förväntningar, med starka tal och slagkraftiga inlägg till parlamentsledamöter och ledare och på efterföljande presskonferens.

– Det här är vårt Europa, det här är vårt sätt att leva och för Ukraina är det här vägen hem, sade presidenten i parlamentet och hyllade Europas demokrati, till skillnad mot utvecklingen i angriparstaten.

– Det här totala kriget som Ryssland för handlar inte bara om territorium. Mänskliga rättigheters värde har förstörts i Ryssland. Ingenting värdesätts. Vi måste försvara oss, sade Zelenskyj – och var också tydlig med vad det innebär för resten av Europa.

– Vi försvarar er, sade presidenten.

”Moderna stridsflyg”

Inne på EU-ledarnas toppmöte bjöd han sedan på mängder av tack för det ekonomiska, politiska och militära stödet. Men han gjorde också klart att ännu mer är önskvärt.

– Vi behöver artilleri, ammunition, stridsvagnar, långdistansrobotar och moderna stridsflyg, sade Zelenskyj.

Statsminister Ulf Kristersson (M) var en av de deltagare som imponerades av framträdandet.

– Det är ju någonting annat när man träffas och tar varandra i hand och tittar varandra i ögonen. Det var oerhört stort och starkt, sade Kristersson till den svenska journalistkåren på plats under en paus i toppmötandet.

– Mycket målmedveten, eftertänksam, så detaljrik i sin beskrivning om vad som händer på marken och vad de hoppas på och förväntar sig, beskrev Kristersson presidenten.

Vill bli medlem i EU

På en presskonferens med von der Leyen och Michel hann Zelenskyj också med att markera hur sugna Ukraina är på att få bli medlemmar i EU – eller åtminstone få börja förhandla på allvar. Och det gärna så snart som möjligt.

– Ukraina slåss. Ukraina kan försvara sitt oberoende och sin frihet. Det är bara rättvist att Ukraina deltar i ett möte med de europeiska länderna, konstaterade Zelenskyj.

– Vi vill motivera vår armé i år. Vi strider för självständighet, ukrainska hem och medlemskap. Och när jag säger i år så menar jag i år. Då menar jag 2023, sade presidenten.

Ukraina har fått mycket beröm av EU för de snabba framsteg man gjort i genomförandet av alla de juridiska och ekonomiska moderniseringar som krävs för att ens få börja förhandla om medlemskap. En formell genomgång av läget och besked om det blir en förhandlingsstart dröjer ändå till tidigast i höst.

Sanktioner på gång

Från EU-kommissionen kom samtidigt besked om att nästa sanktionspaket mot Ryssland – det tionde – ska läggas fram redan inom några dagar.

– Vi måste göra mer. Ryssland måste betala för förstörelsen och blodspillan, sade von der Leyen som bland annat lovar att slå mot Rysslands propagandamaskin, vilket varit ett direkt önskemål från Zelenskyj.

– Vi har hört dig och vi ska ge oss på dem, lovade kommissionsbasen.

Målet har länge varit att få klart med det tionde paketet i tid till årsdagen av Rysslands förnyade invasion, den 24 februari. Om det går att enas till dess är dock fortfarande oklart.

Bland annat trycker Ukraina hårt på för att få till stånd sanktioner mot den ryska kärnkraftsmyndigheten Rosatom, som Zelenskyj anklagar för att kidnappa såväl ukrainsk personal som deras barn.

EU-landet Ungern håller emellertid lika hårt emot – inte minst eftersom det i höst ska börja byggas nya kärnkraftverk i Ungern med rysk hjälp. Talande nog var ungerske premiärminister Viktor Orbán den enda av EU-ledarna som inte applåderade Zelenskyj vid ankomsten till toppmötets gruppfoto i Bryssel.