Flyr för att slippa bli kanonmat

TT-AFP

Publicerad 2022-09-26

Ryska män som lämnat hemlandet och tagit sig till Georgien för att slippa mobilisering.

En våg av ryska män flyr till grannländer för att slippa militär tjänstgöring.

– Jag är inte kanonmat, säger Nikita.

Bilköer på upp till två mil mot gränsposteringar är ett av flera tecken på att många ryssar i vapenför ålder lämnar hemlandet. Kremls order om en omfattande mobilisering är den direkta orsaken.

En av dem som nyhetsbyrån AFP talat med är Nikita, som av förståeliga skäl inte vill uppge sitt fullständiga namn. Han har tagit sig över gränsen till grannlandet Georgien, via gränsövergången vid bergsområdet Kazbegi.

”Vansinnigt krig”

– Jag har inget annat val än att fly Ryssland. Vad i hela himmelriket ska få mig att åka till ett vansinnigt krig? undrar han.

– Jag är ingen mördare.

Den bistra reflektionen återkommer hos många unga män som vaknat upp till en verklighet där det ryska invasionskriget i Ukraina kan bli deras framtid – och kanske död.

Denis, 38 år, funderar:

– Vår president vill släpa oss till ett krig där vi ska döda våra bröder. Jag vill fly. För mig är det här inte en trevlig semester i Georgien. Det är en utvandring.

Över 2 000 fordon väntar vid gränsövergången till Georgien, rapporterar AFP, den tidigare Sovjetrepublik dit redan 50 000 ryssar flytt sedan invasionskriget inleddes.

Känslorna i Georgien är blandade – befolkningen minns fortfarande det korta men hårda kriget mot Ryssland år 2008.

Stora mörkertal

Flera andra länder i regionen ser också flöden av ryska migranter. Antalet som flytt till Armenien är exempelvis 40 000, enligt statistiken som tros innehålla stora mörkertal.

Aleksandr Sudakov, en 32-årig produktionschef, förklarar sin framtid med att hänvisa till president Vladimir Putins alltmer auktoritära styre.

Han hoppas på att kunna ta sig till ett EU-land, men först måste han försöka få med sig sin fru och lilla barn som är kvar i S:t Petersburg.

– Mobiliseringen var den sista droppen. Ukrainarna är våra bröder. Jag förstår inte varför jag ska döda dem. Eller bli dödad.